Apparent Molal Volume and Compressibility of Glucose and Maltose at Different Temperatures in Lysozyme Solution
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21110%2F15%3A00328178" target="_blank" >RIV/68407700:21110/15:00328178 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s13369-015-1818-3" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s13369-015-1818-3</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s13369-015-1818-3" target="_blank" >10.1007/s13369-015-1818-3</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Apparent Molal Volume and Compressibility of Glucose and Maltose at Different Temperatures in Lysozyme Solution
Popis výsledku v původním jazyce
In the present research, we study the thermodynamic parameters of ternary system of two different sugars, i.e., (a)D(-)glucose+lysozyme+water and (b)maltose+lysozyme+water. It has been done at various temperatures (293.15, 303.15, 313.15 and 323.15 K) and concentrations of sugars. The apparent molal volume and apparent molal compressibilities have been calculated for these systems. The partial molal volume of D(-)glucose and maltose has also been evaluated in aqueous lysozyme solution. We have made an attempt to examine transfer volume of the said solutes from water to aqueous lysozyme solution. Interaction between sugars and water molecules is expected to create polar environment, which helps to increase the hydrophobic interactions in proteins, thus stabilizing the protein.
Název v anglickém jazyce
Apparent Molal Volume and Compressibility of Glucose and Maltose at Different Temperatures in Lysozyme Solution
Popis výsledku anglicky
In the present research, we study the thermodynamic parameters of ternary system of two different sugars, i.e., (a)D(-)glucose+lysozyme+water and (b)maltose+lysozyme+water. It has been done at various temperatures (293.15, 303.15, 313.15 and 323.15 K) and concentrations of sugars. The apparent molal volume and apparent molal compressibilities have been calculated for these systems. The partial molal volume of D(-)glucose and maltose has also been evaluated in aqueous lysozyme solution. We have made an attempt to examine transfer volume of the said solutes from water to aqueous lysozyme solution. Interaction between sugars and water molecules is expected to create polar environment, which helps to increase the hydrophobic interactions in proteins, thus stabilizing the protein.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
20501 - Materials engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Arabian Journal for Science and Engineering
ISSN
1319-8025
e-ISSN
2191-4281
Svazek periodika
40
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
3001-3005
Kód UT WoS článku
000362954000020
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84944062844