Vliv receptury cementové malty na vývoj pevnosti raného stáří
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21110%2F21%3A00354019" target="_blank" >RIV/68407700:21110/21:00354019 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv receptury cementové malty na vývoj pevnosti raného stáří
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek shrnuje výsledky experimentální analýzy zaměřené na metodu zralosti, která se používá pro stanovení pevnosti betonu raného stáří na staveništi s cílem optimalizace stavebního procesu. Jsou zde porovnány experimentálně stanovené kalibrační křivky různých receptur cementové malty, které charakterizují vývoj pevnosti v tlaku. Srovnání kalibračních křivek ukazuje vlivy jednotlivých změn receptury na vývoj pevnosti cementové malty raného stáří. Mezi zkoumané změny patří: použití různého druhu cementu z různých zdrojů, množství cementu, vodní součinitel, použité drobné kamenivo, přísady a příměsi. Výsledkem experimentální analýzy je kromě zmíněného porovnání také informace o přesnosti a běžných odchylkách. Odchylky byly zkoumány s krátkým odstupem času od stanovení kalibračních křivek opětovným vytvořením kalibrační křivky. Zkušenosti získané během experimentální analýzy s cementovou maltou budou dále použity v navazujících experimentech s různými recepturami betonu.
Název v anglickém jazyce
The Effect of Cement Mortar Recipe on Early Age Strength Development
Popis výsledku anglicky
The paper summarises the results of experimental analysis focused on the maturity method. The method is used to determine the early-age compressive strength of concrete on a construction site to optimise the construction process. All presented calibration curves of different recipes were determined experimentally. A comparison of calibration curves shows the effects of specific changes in the recipe on early-age compressive strength development of cement mortar. Investigated changes in the recipe are the following: use of different cement types from different sources, amount of cement, water-cement ratio, used fine aggregates, admixtures and additions. Besides mentioned comparison, the topic of accuracy and deviations is included. Deviations were investigated by a repeated determination of calibration curves at a specific time after the creation of the first batch of the calibration curves. The experience acquired during cement mortar experimental analysis will be later used in upcoming experiments at a concrete supplier with different concrete recipes.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20101 - Civil engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
28. Betonářské dny 2021 - I. Část
ISBN
978-80-907611-6-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká betonářská společnost ČSSI
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 11. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—