Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Temperature non-uniformities and risk of overheating at a direct ohmic heating of foods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F08%3A00217257" target="_blank" >RIV/68407700:21220/08:00217257 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://bulletin-am.cz/index.php/vam/article/view/92/89" target="_blank" >http://bulletin-am.cz/index.php/vam/article/view/92/89</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Temperature non-uniformities and risk of overheating at a direct ohmic heating of foods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper is concerned with temperature non-uniformities especially the estimation of the risk of runaway and overheating at direct ohmic heating of food. The runaway criterion Rw, reflecting the role of temperature dependent electric conductivity and thermal resistance, is suggested. The influence of cooling, singularities at electrodes and fouling layer are analyzed, assuming properties of typical food materials (meat, milk) and typical process parameters. Results indicate that the risk of runaway ata very fast heating can be reduced by cooling a part of surface perpendicular to the intensity of electric field (cooled electrodes). It is further shown, that even if a small irregularity of the electrode surface (e.g. natural roughness) has a strong effect on the local intensity of electric field, temperature effects are seen only if the height of irregularities is comparable with the distance of electrodes (>5%). On the other hand, even very thin fouling layer at an electrode causes

  • Název v anglickém jazyce

    Temperature non-uniformities and risk of overheating at a direct ohmic heating of foods

  • Popis výsledku anglicky

    This paper is concerned with temperature non-uniformities especially the estimation of the risk of runaway and overheating at direct ohmic heating of food. The runaway criterion Rw, reflecting the role of temperature dependent electric conductivity and thermal resistance, is suggested. The influence of cooling, singularities at electrodes and fouling layer are analyzed, assuming properties of typical food materials (meat, milk) and typical process parameters. Results indicate that the risk of runaway ata very fast heating can be reduced by cooling a part of surface perpendicular to the intensity of electric field (cooled electrodes). It is further shown, that even if a small irregularity of the electrode surface (e.g. natural roughness) has a strong effect on the local intensity of electric field, temperature effects are seen only if the height of irregularities is comparable with the distance of electrodes (>5%). On the other hand, even very thin fouling layer at an electrode causes

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bulletin of Applied Mechanics

  • ISSN

    1801-1217

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    14

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    74-80

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus