Milk fouling at direct ohmic heating
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F10%3A00168762" target="_blank" >RIV/68407700:21220/10:00168762 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Milk fouling at direct ohmic heating
Popis výsledku v původním jazyce
Direct ohmic heating of food makes use electric current passing through a material. The ohmic heating of liquid foods has some problems with corrosion and deposits creation on electrodes. The research of fouling concentrates upon the effects of materialand surface properties of electrodes, and upon the power frequency. This work evaluates influence of material (stainless steel, TiN and graphite electrodes), °flow rate, electric current density and temperature (to 75C), upon the fouling of skimmed milk.Results prove that the stainless steel electrodes are the worst while the graphite electrodes are the best, thus confirming the significant role of corrosion and electrochemical phenomena. The paper analyzes also an inner overheating of the formed fouling layer, representing a risk of overburning. Results show that the most intensive overheating occurs at relatively very thin deposit layers, depending upon the specific electrical conductivity of deposits.
Název v anglickém jazyce
Milk fouling at direct ohmic heating
Popis výsledku anglicky
Direct ohmic heating of food makes use electric current passing through a material. The ohmic heating of liquid foods has some problems with corrosion and deposits creation on electrodes. The research of fouling concentrates upon the effects of materialand surface properties of electrodes, and upon the power frequency. This work evaluates influence of material (stainless steel, TiN and graphite electrodes), °flow rate, electric current density and temperature (to 75C), upon the fouling of skimmed milk.Results prove that the stainless steel electrodes are the worst while the graphite electrodes are the best, thus confirming the significant role of corrosion and electrochemical phenomena. The paper analyzes also an inner overheating of the formed fouling layer, representing a risk of overburning. Results show that the most intensive overheating occurs at relatively very thin deposit layers, depending upon the specific electrical conductivity of deposits.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Svazek periodika
99
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000278578200006
EID výsledku v databázi Scopus
—