Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Milk fouling at direct ohmic heating

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F10%3A00168762" target="_blank" >RIV/68407700:21220/10:00168762 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Milk fouling at direct ohmic heating

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Direct ohmic heating of food makes use electric current passing through a material. The ohmic heating of liquid foods has some problems with corrosion and deposits creation on electrodes. The research of fouling concentrates upon the effects of materialand surface properties of electrodes, and upon the power frequency. This work evaluates influence of material (stainless steel, TiN and graphite electrodes), °flow rate, electric current density and temperature (to 75C), upon the fouling of skimmed milk.Results prove that the stainless steel electrodes are the worst while the graphite electrodes are the best, thus confirming the significant role of corrosion and electrochemical phenomena. The paper analyzes also an inner overheating of the formed fouling layer, representing a risk of overburning. Results show that the most intensive overheating occurs at relatively very thin deposit layers, depending upon the specific electrical conductivity of deposits.

  • Název v anglickém jazyce

    Milk fouling at direct ohmic heating

  • Popis výsledku anglicky

    Direct ohmic heating of food makes use electric current passing through a material. The ohmic heating of liquid foods has some problems with corrosion and deposits creation on electrodes. The research of fouling concentrates upon the effects of materialand surface properties of electrodes, and upon the power frequency. This work evaluates influence of material (stainless steel, TiN and graphite electrodes), °flow rate, electric current density and temperature (to 75C), upon the fouling of skimmed milk.Results prove that the stainless steel electrodes are the worst while the graphite electrodes are the best, thus confirming the significant role of corrosion and electrochemical phenomena. The paper analyzes also an inner overheating of the formed fouling layer, representing a risk of overburning. Results show that the most intensive overheating occurs at relatively very thin deposit layers, depending upon the specific electrical conductivity of deposits.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    99

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000278578200006

  • EID výsledku v databázi Scopus