Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přímý ohmický ohřev potravinářských látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F13%3A00206454" target="_blank" >RIV/68407700:21220/13:00206454 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2013/" target="_blank" >http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2013/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přímý ohmický ohřev potravinářských látek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přímý ohmický ohřev je moderní metoda termického ošetření potravinářských látek. Teplo je v ohřívané potravině generováno přímo průchodem elektrického proudu v důsledku jejího elektrického odporu. Přednosti přímého ohmického ohřevu jsou jeho vysoká rychlost a snadná možnost řízení a monitorování. Tyto vlastnosti předurčují nasazení této technologie v aplikacích pasterizace a sterilizace potravin, zejména UHT procesy. Nasazení však stále komplikují problémy spojené s touto technologií, jako např. doprovodné elektrochemické děje spojené s korozí elektrod, nejasné příčiny tvorby úsad potraviny na elektrodách a nevyjasněné děje na rozhraní potravina- elektroda. Cílem příspěvku je prezentovat dosud získané výsledky výzkumu v oblasti přímého ohmického ohřevutuhých a tekutých potravin, jako jsou: vliv materiálu elektrod, vliv operačních parametrů, vliv napájení, přítlačného tlaku, vliv frekvence elektrického proudu apod. Cílem práce je objasnit mechanismus tvorby úsad tekutých i tuhých potra

  • Název v anglickém jazyce

    Direct ohmic heating of food products

  • Popis výsledku anglicky

    Direct ohmic heating (Joule?s heating) is a modern method to warm up the food using an electric energy where electric current is passed through a material which gets heated by virtue of its electrical resistance. Unequivocal advantages over conventionalindirect heating methods are speed and equability of the heating. These properties can be used to indemnify microbiological safety of food or warming up the food without defection nutritive values. The other advantage is easy to control the process of heating. On the other side, direct ohmic heating has some problems which prevent to more applications. A problem which prevents wider setting of this technology in food industry is for example corrosion or deposits creation on electrodes. This work focuseson the description of the influence of contact pressure and power frequency at direct ohmic heating of solid foods (slice of hamburger).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    BJ - Termodynamika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Procesní technika 2013

  • ISBN

    978-80-01-05285-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    21

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    13. 6. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku