Vliv přítlaku elektrod a napájecí frekvence na přímý ohmický ohřev sekané
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F13%3A00208408" target="_blank" >RIV/68407700:21220/13:00208408 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přítlaku elektrod a napájecí frekvence na přímý ohmický ohřev sekané
Popis výsledku v původním jazyce
Přímý ohmický ohřev je moderní metoda termického ošetření potravinářských látek. Teplo je v ohřívané potravině generováno přímo průchodem elektrického proudu v důsledku jejího elektrického odporu. Přednosti přímého ohmického ohřevu jsou jeho vysoká rychlost a snadná možnost řízení a monitorování. Tyto vlastnosti předurčují nasazení této technologie v aplikacích pasterizace a sterilizace potravin, zejména UHT procesy, popřípadě pro rychlý ohřev polotovarů v provozech typu fastfood. Nasazení však stále komplikují problémy spojené s touto technologií, jako např. doprovodné elektrochemické děje spojené s korozí elektrod, nejasné příčiny tvorby úsad potraviny na elektrodách a nevyjasněné děje na rozhraní potravina- elektroda. Cílem příspěvku je prezentovatdosud získané výsledky výzkumu v oblasti přímého ohmického ohřevu tuhých potravin, především vliv operačních parametrů (vliv přítlačného tlaku a vliv frekvence elektrického proudu).
Název v anglickém jazyce
Direct ohmic heating of solid foods- effect of contact pressure and frequency
Popis výsledku anglicky
Direct ohmic heating is a modern method of thermal treatment of food substances. Heat is generated in the food by passing an electric current due to its electrical resistance. Advantages of direct ohmic heating are high speed and uniformity of the heating . These characteristics make use of this technology in applications pasteurization and sterilization of food, or for rapid heating of products in fastfoods. Industrial implementation is still complicated by problems associated with this technology , such as accompanying Electrochemical processes associated with corrosion of electrodes or unexplained processes on food - electrode interface . The aim of this paper is to present the research results obtained so far in direct ohmic heating of solid food,especially the influence of operating parameters (the effect of the contact pressure and influence the frequency of electric current).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BJ - Termodynamika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference CHISA 2013
ISBN
978-80-02-02500-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
18
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní
Datum konání akce
14. 10. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—