Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přítlaku elektrod a napájecí frekvence na přímý ohmický ohřev sekané

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F13%3A00208408" target="_blank" >RIV/68407700:21220/13:00208408 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přítlaku elektrod a napájecí frekvence na přímý ohmický ohřev sekané

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přímý ohmický ohřev je moderní metoda termického ošetření potravinářských látek. Teplo je v ohřívané potravině generováno přímo průchodem elektrického proudu v důsledku jejího elektrického odporu. Přednosti přímého ohmického ohřevu jsou jeho vysoká rychlost a snadná možnost řízení a monitorování. Tyto vlastnosti předurčují nasazení této technologie v aplikacích pasterizace a sterilizace potravin, zejména UHT procesy, popřípadě pro rychlý ohřev polotovarů v provozech typu fastfood. Nasazení však stále komplikují problémy spojené s touto technologií, jako např. doprovodné elektrochemické děje spojené s korozí elektrod, nejasné příčiny tvorby úsad potraviny na elektrodách a nevyjasněné děje na rozhraní potravina- elektroda. Cílem příspěvku je prezentovatdosud získané výsledky výzkumu v oblasti přímého ohmického ohřevu tuhých potravin, především vliv operačních parametrů (vliv přítlačného tlaku a vliv frekvence elektrického proudu).

  • Název v anglickém jazyce

    Direct ohmic heating of solid foods- effect of contact pressure and frequency

  • Popis výsledku anglicky

    Direct ohmic heating is a modern method of thermal treatment of food substances. Heat is generated in the food by passing an electric current due to its electrical resistance. Advantages of direct ohmic heating are high speed and uniformity of the heating . These characteristics make use of this technology in applications pasteurization and sterilization of food, or for rapid heating of products in fastfoods. Industrial implementation is still complicated by problems associated with this technology , such as accompanying Electrochemical processes associated with corrosion of electrodes or unexplained processes on food - electrode interface . The aim of this paper is to present the research results obtained so far in direct ohmic heating of solid food,especially the influence of operating parameters (the effect of the contact pressure and influence the frequency of electric current).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    BJ - Termodynamika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník konference CHISA 2013

  • ISBN

    978-80-02-02500-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    18

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní

  • Datum konání akce

    14. 10. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku