Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Heat transfer enhancement in a pipe, using a flow inverter

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F09%3A00158946" target="_blank" >RIV/68407700:21220/09:00158946 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Heat transfer enhancement in a pipe, using a flow inverter

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Flow inversion, transferring a liquid from the wall region towards the center of the pipe improves heat transfer in the laminar flow regime. Two original flow inverter designs were tested in a long pipe (3m in length) heated by condensing steam, using starch molasses as a working medium. Experiments carried out in the range of Reynolds number 4 - 60 and Graetz number 150 - 700 resulted in an increase of 20 - 35% in the heat transfer coefficient, accompanied by a 30-40% increase in the pressure drop. Theexperimental results confirm the numerical model prediction (within an extended Reynolds number range starting from Re=0.1). Thus an almost 40% increase in heat transfer can be expected at the optimal Graetz number in the range 50-100, using only one flow inverter located in the middle of a sufficiently long pipe.

  • Název v anglickém jazyce

    Heat transfer enhancement in a pipe, using a flow inverter

  • Popis výsledku anglicky

    Flow inversion, transferring a liquid from the wall region towards the center of the pipe improves heat transfer in the laminar flow regime. Two original flow inverter designs were tested in a long pipe (3m in length) heated by condensing steam, using starch molasses as a working medium. Experiments carried out in the range of Reynolds number 4 - 60 and Graetz number 150 - 700 resulted in an increase of 20 - 35% in the heat transfer coefficient, accompanied by a 30-40% increase in the pressure drop. Theexperimental results confirm the numerical model prediction (within an extended Reynolds number range starting from Re=0.1). Thus an almost 40% increase in heat transfer can be expected at the optimal Graetz number in the range 50-100, using only one flow inverter located in the middle of a sufficiently long pipe.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BK - Mechanika tekutin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA101%2F06%2F0535" target="_blank" >GA101/06/0535: Tepelné zpracování biodegradovatelných látek</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Heat Transfer Engineering

  • ISSN

    0145-7632

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000265857600005

  • EID výsledku v databázi Scopus