Infrared drying of food products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F12%3A00195124" target="_blank" >RIV/68407700:21220/12:00195124 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Infrared drying of food products
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was to study the infrared (IR) drying of food products. In present article are investigated the effects of blanching, of air velocity and of different air temperatures on the drying time and on the rehydration ratio as a quality property. During research different food materials were used: apple, carrot and potato. In the article is presented a simultaneous heat and mass transfer model that calculates the rate of moisture vaporization with the approximation less than 10 % for 20-30min of the 1st period of the drying process. The food materials slices were dried by near infrared (NIR) heating by the natural, and by the forced convections with air velocities 0.25 and 0.5 m/s and at different air temperatures 22.8 and 28 °C.
Název v anglickém jazyce
Infrared drying of food products
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to study the infrared (IR) drying of food products. In present article are investigated the effects of blanching, of air velocity and of different air temperatures on the drying time and on the rehydration ratio as a quality property. During research different food materials were used: apple, carrot and potato. In the article is presented a simultaneous heat and mass transfer model that calculates the rate of moisture vaporization with the approximation less than 10 % for 20-30min of the 1st period of the drying process. The food materials slices were dried by near infrared (NIR) heating by the natural, and by the forced convections with air velocities 0.25 and 0.5 m/s and at different air temperatures 22.8 and 28 °C.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
20th International Conference of Chemical and Process Engineering CHISA 2012 and 15th Conference PRESS 2012, CD-ROM of Full Text
ISBN
978-80-905035-1-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
1
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
25. 8. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—