Vliv termicko-expanzní předúpravy na biodegradabilitu pšeničné slámy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F13%3A00208371" target="_blank" >RIV/68407700:21220/13:00208371 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv termicko-expanzní předúpravy na biodegradabilitu pšeničné slámy
Popis výsledku v původním jazyce
Náplní tohoto příspěvku bylo vyhodnotit vliv termiko-expanzní hydrolýzy na biodegradabilitu pšeničné slámy. Experimenty byly prováděny se suspenzí voda / sláma o koncentraci 5 % hm. v rozmezí teploty zpracování 170-200°C a doby výdrže 0-60 min. Bidegradabilita slámy byla vyhodnocována na základě změn pH, CHSK, detailní analýzy sacharidů a kyselin a mikrostruktury slámy. Na základě provedených experimentů byla zjištěna následující fakta. Biodegradabilita slámy se zvyšuje s rostoucími procesními parametry. Maximální bidegradability bylo dosaženo při teplotě zpracování 185°C a době výdrže 20-40 min. Takto upravený substrát byl také velmi dobře čerpatelný a míchatelný.
Název v anglickém jazyce
The impact of thermal-expansionary hydrolysis on the biodegradability of wheat straw
Popis výsledku anglicky
The objective of this paper was to evaluate the effect of processing temperature and residence time on the biodegradability of wheat straw and to recommend sustainable process parameters for wheat straw treatment in industrial scale. The experiments werecarried out with 5% content of raw wheat straw by weight in feedstock under processing temperature and residence time in ranges 170-200°C and 0-60 minutes. The biodegradation rate was evaluated by chemical oxygen demand, detailed analysis of saccharides, acids, inhibitors of fermentation, all by liquid chromatography, and by microscopic structure of wheat straw. Based on the experiments and detailed analysis it was concluded follows. The effectiveness of thermal-expansionary hydrolysis strongly dependson composition and initial pH of biomass, on processing temperature and residence time. The biodegradation rate of wheat straw grows up with increasing processing temperature and residence time. The expansion effect inflicts an intensive
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference CHISA 2013
ISBN
978-80-02-02500-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
127
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní
Datum konání akce
14. 10. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—