Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv termicko-expanzní předúpravy na biodegradabilitu pšeničné slámy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F13%3A00208371" target="_blank" >RIV/68407700:21220/13:00208371 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv termicko-expanzní předúpravy na biodegradabilitu pšeničné slámy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Náplní tohoto příspěvku bylo vyhodnotit vliv termiko-expanzní hydrolýzy na biodegradabilitu pšeničné slámy. Experimenty byly prováděny se suspenzí voda / sláma o koncentraci 5 % hm. v rozmezí teploty zpracování 170-200°C a doby výdrže 0-60 min. Bidegradabilita slámy byla vyhodnocována na základě změn pH, CHSK, detailní analýzy sacharidů a kyselin a mikrostruktury slámy. Na základě provedených experimentů byla zjištěna následující fakta. Biodegradabilita slámy se zvyšuje s rostoucími procesními parametry. Maximální bidegradability bylo dosaženo při teplotě zpracování 185°C a době výdrže 20-40 min. Takto upravený substrát byl také velmi dobře čerpatelný a míchatelný.

  • Název v anglickém jazyce

    The impact of thermal-expansionary hydrolysis on the biodegradability of wheat straw

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this paper was to evaluate the effect of processing temperature and residence time on the biodegradability of wheat straw and to recommend sustainable process parameters for wheat straw treatment in industrial scale. The experiments werecarried out with 5% content of raw wheat straw by weight in feedstock under processing temperature and residence time in ranges 170-200°C and 0-60 minutes. The biodegradation rate was evaluated by chemical oxygen demand, detailed analysis of saccharides, acids, inhibitors of fermentation, all by liquid chromatography, and by microscopic structure of wheat straw. Based on the experiments and detailed analysis it was concluded follows. The effectiveness of thermal-expansionary hydrolysis strongly dependson composition and initial pH of biomass, on processing temperature and residence time. The biodegradation rate of wheat straw grows up with increasing processing temperature and residence time. The expansion effect inflicts an intensive

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník konference CHISA 2013

  • ISBN

    978-80-02-02500-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    127

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní

  • Datum konání akce

    14. 10. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku