Odstraňování bílkovinného podílu z koželužského chromitého kalu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F02%3A63500533" target="_blank" >RIV/70883521:28110/02:63500533 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odstraňování bílkovinného podílu z koželužského chromitého kalu
Popis výsledku v původním jazyce
Odpady z výroby chromočiněných usní (tzv. postružiny) jsou velkým problémem v koželužském průmyslu. Enzymatickou hydrolýzou tohoto materiálu je možné získat proteinový hydrolyzát a chromitý kal (koláč). Pro další využití (recyklaci) chromu je nutné z tohoto kalu odstranit zbytkovou bílkovinu. Tato práce popisuje deproteinaci chromitéhoí koláče dekantačním promýváním vodou a dodatečnou enzymovou hydrolýzou. Dekantačním promytím chromitého koláče, získaného po dvoustupňové (prvotní) enzymové hydrolýze chromočiněných postružin, bylo dosaženo částečného snížení obsahu bílkoviny. Následně byla provedena deproteinace takto promytého chromitého koláče (tedy zbaveného rozpustné části) pomocí dodatečné enzymové hydrolýzy za využitím enzymů ESPERASE a TRYPSINu.Touto cestou došlo k značnému odstranění bílkoviny z chromitého koláče i při velmi nízkých koncentracích enzymů.
Název v anglickém jazyce
The removal of protein part from chromium sludge
Popis výsledku anglicky
Waste from the manufacture of chrome-tanned leathers (so-called shavings) can be processed (apart from alkaline or acid breakdown) by enzymatic hydrolysis employing alkaline proteases. Under mild reaction conditions, a soluble collagen hydrolyzate is formed and a solid fraction (so-called chrome cake) with high chromium content is formed after filtration. Further use of the chrome cake, e.g., tanning bath recycling, necessitates a maximum possible reduction in the protein fraction. This work performed deproteination of the chrome cake by decantation washing with water and enzymatic hydrolysis. Decantation washing of the chrome cake obtained after two-stage enzymatic hydrolysis of chrome-tanned shavings was performed six times with drinking water at laboratory temperature. A reduction in protein content occurs, as was proved by chemical analysis of chrome cakes prior to and after washing. Further deproteination of the chrome cake so washed (hence disposed of soluble part) was executed b
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
DM - Tuhý odpad a jeho kontrola, recyklace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
54. sjezd chemických společností - sborník
ISBN
0009-2770
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
509
Název nakladatele
Chemické listy
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
30. 7. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—