Aplikace mikroenkapsulačních technik v balení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504582" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504582 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace mikroenkapsulačních technik v balení
Popis výsledku v původním jazyce
Významnou vlastností mikrokapsulí je pozvolné uvolňování. Mikrokapsule poskytují různé typy uvolňovacích mechanismů: mechanické praskání, termální uvolňování, permeace (prostupování), rozpouštění, zpožděné a řízené uvolňování, pH a osmotické uvolňování,fotolytické uvolňování, biodegradaci, spouštěné uvolňování. Základní jsou však čtyři. Mechanismus prasknutí stěny kapsule, rozpuštění stěny mikrokapsule, tání stěny mikrokapsule a difúze stěnou mikrokapsule. Mikrokapsule nacházejí velké uplatnění v různých oblastech průmyslu. Jedná se zejména o potravinářské doplňky, potravinářské a farmaceutické výrobky, spotřební zboží, potřeby pro osobní hygienu, zemědělství (hnojiva, pesticidy, herbicidy), průmyslové chemikálie, lepidla a tmely. Spotřebitelské produkty vylepšené užitím enkapsulace zahrnují především líčidla, kosmetiku, deodoranty, detergenty, zubní pasty a šampóny.
Název v anglickém jazyce
Application of micro-encapsulation techniques in packaging
Popis výsledku anglicky
Micro-encapsulation involves the coating or entrapment of a pure material or a mixture into another material. The coated or entrapped material is usually a liquid but can be a solid or gas. This material is also known as the core material actives, fill,internal phase or payload. The coating material can also be called the capsule, wall material, membrane, carrier or shell. The purpose of encapsulation is to protect its contents from the environment, which can be destructive while allowing small molecules to pass in and out of the membrane. Vast methods of preparation of micro-capsules enable to produce capsules of different sizes, ranging from 0.5 ?m to several thousands of micrometers. The most important factor influencing the choice of a micro-encapsulation technique involves the manufacturing capacity, yield and the capital and operational expenditures. Micro-encapsulation techniques involve physical ones and chemical ones that are described in this literature study.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník mezinárodní konference VÝŽIVA ZVÍŘAT 2006-PROTEINY
ISBN
80-7157-954-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
222-225
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 6. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—