Příprava mikrokapsulí - literární studie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F05%3A63504251" target="_blank" >RIV/70883521:28110/05:63504251 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Preparation of micro-capsules - literature study
Popis výsledku v původním jazyce
Micro-encapsulation deals with coating and preserving of a material or mixture in another material. Encapsulated may be liquid substance, solid one or gas one. Literature study brings the development of utilisation of micro-encapsulation techniques in the last 55 years. Micro-encapsulation technologies offer to prepare micro-capsules of a variety size, from ca 0.5 ?m up to several thousands of ?m. Materials suitable for preparation of micro-capsules are introduced. Physical methods (spray drying, spraycooling, extrusion, centrifugal extrusion and others), chemical methods (coacervation, ion gelatination, phase separation) for preparation of micro-capsules are described. The study also presents possible applications of micro-encapsulation techniques #controlled release of a substance, conversion of sensitive and unstable substances (vitamins, scents, smacks, different cultures) into stable ones.
Název v anglickém jazyce
Preparation of micro-capsules - literature study
Popis výsledku anglicky
Micro-encapsulation deals with coating and preserving of a material or mixture in another material. Encapsulated may be liquid substance, solid one or gas one. Literature study brings the development of utilisation of micro-encapsulation techniques in the last 55 years. Micro-encapsulation technologies offer to prepare micro-capsules of a variety size, from ca 0.5 ?m up to several thousands of ?m. Materials suitable for preparation of micro-capsules are introduced. Physical methods (spray drying, spraycooling, extrusion, centrifugal extrusion and others), chemical methods (coacervation, ion gelatination, phase separation) for preparation of micro-capsules are described. The study also presents possible applications of micro-encapsulation techniques #controlled release of a substance, conversion of sensitive and unstable substances (vitamins, scents, smacks, different cultures) into stable ones.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů
ISBN
80-214-2984-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
347-350
Název nakladatele
Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 9. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—