Vlastnosti filmů připravených z hydrolysátů škrobu amarantové mouky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504592" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504592 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti filmů připravených z hydrolysátů škrobu amarantové mouky
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá přípravou a vlastnostmi filmů, které byly zhotoveny z hydrolysátu škrobu technické amarantové mouky. Hydrolysát škrobu byl získán enzymovým ztekucením škrobu amarantové mouky za stanovených optimálních podmínek. Filmy byly připraveny z roztoku o stanovené koncentrace litím za studena na silikonové desky. Bylo připraveno několik filmů s/bez přídavku změkčovadla: 1 # 5 # 10 # 20 # 40%. Filmy byly vytvořeny odpařením vodné fáze za pokojové teploty. Poté byly filmy podrobeny zkouškám rozpustnosti ve vodě za definovaných podmínek # inkubace při 25 oC, 24 h, občasné zamíchání. Nerozpuštěná část filmů byla po vyjmutí a po vysušení při 103 oC stanovena gravimetricky a bylo vypočítání % rozpuštěného filmu. Další část filmů byla podrobena termické analýse na diferenciálním skeningovém kalorimetru.
Název v anglickém jazyce
Film properties prepared from hydrolysates of amaranth flour
Popis výsledku anglicky
The work aimed to prepare film from starch hydrolysates that have been prepared from amaranth flour. Films were prepared from solution by a method of acting. Several samples of films were prepared with varied amount of plasticizer (glycerine): 0-1-5-10-20-40 % (based on dry matter of hydrolysate). Evaporation of solvent was done under mild condition # temperature of 22 oC. Test of solubility were done under specified conditions # incubation of film samples at 25 oC for 24 h. After that an insoluble partof a sample was separated by filtration and dried at 103 oC for 12 h. Insoluble part was calculated as per cent based on dry matter of starting film sample. Sensory characterization of film samples was done. In addition, a thermal analysis of film # DSC# was done.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
100
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
661-661
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—