Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vybraných fosfátových tavicích solí na růst bakterií druhu Staphylococcus aureus a rodu Bacillus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63505460" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63505460 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vybraných fosfátových tavicích solí na růst bakterií druhu Staphylococcus aureus a rodu Bacillus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sodné soli fosfátů jsou tavicí soli používané v technologii výroby tavených sýrů. Jejich základní účinek spočívá ve schopnosti odštěpení vápenatých iontů z kaseinové matrice přírodních sýrů a jejich nahrazení ionty sodnými. Tavicí soli se dávkují v množství 2-3 % w/w. Schopnost fosfátů vázat vápenaté ionty roste s jejich kondenzačním stupněm a s teplotou systému. Byly vybrány tři tavicí soli: 690 - směs orthofosfátů a difosfátů; S9 - směs polyfosfátů a orthofosfátů; HBS - směs polyfosfátů s vysokým kondenzačním stupněm (vyšší stupeň polymerace než S9) a orthofosfátů. Vybrané druhy tavicích solí byly přidány do média (Mueller-Hinton agar) v koncentracích 0,1-0,5 % (w/v). Na takto připravené půdy byly očkovány mikroorganizmy: Staphylococcus aureus, Bacillus cereus a Bacillus subtilis. Výsledky byly odečteny po 48h inkubaci při 30°C. Z vybraných tavicích solí působila nejvíce HBS, která účinkovala na všechny 3 kmeny bakterií při koncentraci 0,3% a vyšší. Při těchto koncentracích nebyl zaz

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of polyphosphates on Staphylococcus aureus and Bacillus

  • Popis výsledku anglicky

    There were tested inhibition effects of different emulsifying agents (polyphosphates) on bacteria Staphylococcus aureus and Bacillus. Emulsifying agents HBS showed the best antibacterial effect

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bulletin Československé společnosti mikrobiologické

  • ISBN

  • ISSN

    0009-0646

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    181

  • Název nakladatele

    Československá společnost mikrobiologická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku