Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biodegradabilní obalové materiály z odpadního kolagenního hydrolysátu vytvrzené dialdehydem škrobu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63505292" target="_blank" >RIV/70883521:28110/08:63505292 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biodegradable packing materials based on waste collagen hydrolysate cured with dialdehyde starch

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hydrogels of collagen hydrolysate (H) of mean Mw 15-30 kDa obtained from waste collagen from meat casings manufacture, cross-linked with 15% (based on H) polymeric dialdehyde starch (DAS), have a marked tendency to ageing, which shows in hydrogel gradually increasing rigidity and decreasing thermo-reversibility. Methods of thermal analysis (DSC, TGA) proved that ageing of hydrogels is not related with a non-equilibrium state of the cross-linking reaction but is rather given by increasing density of inter-chain hydrogen bonds between polypeptide segments of H. Plasticizing effect of DAS on H is not too pronounced but the difference between glass transition temperature of dry xerogel Tg = 189.5 ? 2.5oC and temperature of starting degradation (DAS component) 241.4 ? 12.7oC offers certain space for processing these xerogels into biodegradable (edible) packaging material by usual plastics technologies. Films obtained from the reaction mixture by casting and drying at room temperature after

  • Název v anglickém jazyce

    Biodegradable packing materials based on waste collagen hydrolysate cured with dialdehyde starch

  • Popis výsledku anglicky

    Hydrogels of collagen hydrolysate (H) of mean Mw 15-30 kDa obtained from waste collagen from meat casings manufacture, cross-linked with 15% (based on H) polymeric dialdehyde starch (DAS), have a marked tendency to ageing, which shows in hydrogel gradually increasing rigidity and decreasing thermo-reversibility. Methods of thermal analysis (DSC, TGA) proved that ageing of hydrogels is not related with a non-equilibrium state of the cross-linking reaction but is rather given by increasing density of inter-chain hydrogen bonds between polypeptide segments of H. Plasticizing effect of DAS on H is not too pronounced but the difference between glass transition temperature of dry xerogel Tg = 189.5 ? 2.5oC and temperature of starting degradation (DAS component) 241.4 ? 12.7oC offers certain space for processing these xerogels into biodegradable (edible) packaging material by usual plastics technologies. Films obtained from the reaction mixture by casting and drying at room temperature after

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CD - Makromolekulární chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Thermal Analysis and Calorimetry

  • ISSN

    1388-6150

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus