Biodegradabilní obalové materiály z odpadního kolagenního hydrolysátu vytvrzené dialdehydem škrobu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63505292" target="_blank" >RIV/70883521:28110/08:63505292 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biodegradable packing materials based on waste collagen hydrolysate cured with dialdehyde starch
Popis výsledku v původním jazyce
Hydrogels of collagen hydrolysate (H) of mean Mw 15-30 kDa obtained from waste collagen from meat casings manufacture, cross-linked with 15% (based on H) polymeric dialdehyde starch (DAS), have a marked tendency to ageing, which shows in hydrogel gradually increasing rigidity and decreasing thermo-reversibility. Methods of thermal analysis (DSC, TGA) proved that ageing of hydrogels is not related with a non-equilibrium state of the cross-linking reaction but is rather given by increasing density of inter-chain hydrogen bonds between polypeptide segments of H. Plasticizing effect of DAS on H is not too pronounced but the difference between glass transition temperature of dry xerogel Tg = 189.5 ? 2.5oC and temperature of starting degradation (DAS component) 241.4 ? 12.7oC offers certain space for processing these xerogels into biodegradable (edible) packaging material by usual plastics technologies. Films obtained from the reaction mixture by casting and drying at room temperature after
Název v anglickém jazyce
Biodegradable packing materials based on waste collagen hydrolysate cured with dialdehyde starch
Popis výsledku anglicky
Hydrogels of collagen hydrolysate (H) of mean Mw 15-30 kDa obtained from waste collagen from meat casings manufacture, cross-linked with 15% (based on H) polymeric dialdehyde starch (DAS), have a marked tendency to ageing, which shows in hydrogel gradually increasing rigidity and decreasing thermo-reversibility. Methods of thermal analysis (DSC, TGA) proved that ageing of hydrogels is not related with a non-equilibrium state of the cross-linking reaction but is rather given by increasing density of inter-chain hydrogen bonds between polypeptide segments of H. Plasticizing effect of DAS on H is not too pronounced but the difference between glass transition temperature of dry xerogel Tg = 189.5 ? 2.5oC and temperature of starting degradation (DAS component) 241.4 ? 12.7oC offers certain space for processing these xerogels into biodegradable (edible) packaging material by usual plastics technologies. Films obtained from the reaction mixture by casting and drying at room temperature after
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry
ISSN
1388-6150
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—