Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biodegradabilní obalové materiály z hydrolysátu odpadního kolagenu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63505291" target="_blank" >RIV/70883521:28110/08:63505291 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biodegradable packing materials from hydrolysates of collagen waste proteins

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Enzymatic hydrolysates of waste collagen proteins (H), from current industrial manufacture (leather, edible meat product casings, etc.) of mean molecular mass 20?30 kDa by a reaction with dialdehyde starch (DAS), produces hydrogels applicable as biodegradable (or even edible) packaging materials for food, cosmetic and pharmaceutical products. Thermo-reversibility of prepared hydrogels is given by concentrations of H and DAS in a reaction mixture. At concentrations of H 25?30% (w/w) and that of DAS 15?20% (related to weight of hydrolysate), thermo-reversible hydrogels arise, which can be processed into packaging materials by a technique similar to that of soft gelatin capsules (SGC). Exceeding the limit of 20% DAS leads to hydrogels that are thermo-reversible only in part, a further increase in DAS concentration then leads to thermo-irreversible gels whose processing into biodegradable packaging materials necessitates employment of other procedures.

  • Název v anglickém jazyce

    Biodegradable packing materials from hydrolysates of collagen waste proteins

  • Popis výsledku anglicky

    Enzymatic hydrolysates of waste collagen proteins (H), from current industrial manufacture (leather, edible meat product casings, etc.) of mean molecular mass 20?30 kDa by a reaction with dialdehyde starch (DAS), produces hydrogels applicable as biodegradable (or even edible) packaging materials for food, cosmetic and pharmaceutical products. Thermo-reversibility of prepared hydrogels is given by concentrations of H and DAS in a reaction mixture. At concentrations of H 25?30% (w/w) and that of DAS 15?20% (related to weight of hydrolysate), thermo-reversible hydrogels arise, which can be processed into packaging materials by a technique similar to that of soft gelatin capsules (SGC). Exceeding the limit of 20% DAS leads to hydrogels that are thermo-reversible only in part, a further increase in DAS concentration then leads to thermo-irreversible gels whose processing into biodegradable packaging materials necessitates employment of other procedures.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CD - Makromolekulární chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Waste Management

  • ISSN

    0956-053X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus