Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Solubility of edible films from amaranth flour enzymatic hydrolysate modified with dialdehyde starch

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509396" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509396 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Solubility of edible films from amaranth flour enzymatic hydrolysate modified with dialdehyde starch

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of the work was to prepare biodegradable and edible films based on amaranth flour starch-protein hydrolysate and evaluate the effect of chemical and physical modifications on solubility properties of films. Films were prepared by casting a14 % (w/w) water solution of hydrolysate containing 20 % (per hydrolysate dry matter) glycerol and 0, 1 or 5 % (per hydrolysate dry matter) additions of dialdehyde starch. After thermal exposure of films at 65 or 95 oC (for 6 or 48 hours) film solubilitytests were performed in water at 6 or 37 oC. It was found that chemical modification (added dialdehyde starch) and physical modification (thermal exposure) of films allows to markedly altering their water solubility. Results of water solubility tests can serve to practically utilising starch-protein hydrolysate of amaranth flour for producing biodegradable packaging materials (foils, coatings) to be employed in the food industry, cosmetics or agriculture.

  • Název v anglickém jazyce

    Solubility of edible films from amaranth flour enzymatic hydrolysate modified with dialdehyde starch

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the work was to prepare biodegradable and edible films based on amaranth flour starch-protein hydrolysate and evaluate the effect of chemical and physical modifications on solubility properties of films. Films were prepared by casting a14 % (w/w) water solution of hydrolysate containing 20 % (per hydrolysate dry matter) glycerol and 0, 1 or 5 % (per hydrolysate dry matter) additions of dialdehyde starch. After thermal exposure of films at 65 or 95 oC (for 6 or 48 hours) film solubilitytests were performed in water at 6 or 37 oC. It was found that chemical modification (added dialdehyde starch) and physical modification (thermal exposure) of films allows to markedly altering their water solubility. Results of water solubility tests can serve to practically utilising starch-protein hydrolysate of amaranth flour for producing biodegradable packaging materials (foils, coatings) to be employed in the food industry, cosmetics or agriculture.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Asian Journal of Chemistry

  • ISSN

    0970-7077

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    IN - Indická republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus