Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemical characteristics of fruit in the selected local apple varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508193" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508193 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemical characteristics of fruit in the selected local apple varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the research was to monitor basic chemical characteristics of the local apple varieties. Altogether 23 varieties were gathered from the Valašské Klobouky region which lies in the southeast part of the White Carpathians. This particular part belongs to the typical regions with tradition in the occurrence of old local varieties. For the comparison, traditional commercial apple fruit obtained from the same locality was analysed. In particular varieties such qualities as dry matter, refractometric dry matter, total amount of acids, crude protein, amounts of phosphorus, potassium, calcium, magnesium, vitamin C, pectin and tannin were determined. The apples were stored after harvest at the temperature + 2 C and relative humidity 85%. Gradually, for analyses apples were used in the stage of consumption maturity. Peel and pulp together without seeds were analysed. High nutritional value was found in Panenské české variety or in Car Alexander variety which is Russian in origin.

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical characteristics of fruit in the selected local apple varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the research was to monitor basic chemical characteristics of the local apple varieties. Altogether 23 varieties were gathered from the Valašské Klobouky region which lies in the southeast part of the White Carpathians. This particular part belongs to the typical regions with tradition in the occurrence of old local varieties. For the comparison, traditional commercial apple fruit obtained from the same locality was analysed. In particular varieties such qualities as dry matter, refractometric dry matter, total amount of acids, crude protein, amounts of phosphorus, potassium, calcium, magnesium, vitamin C, pectin and tannin were determined. The apples were stored after harvest at the temperature + 2 C and relative humidity 85%. Gradually, for analyses apples were used in the stage of consumption maturity. Peel and pulp together without seeds were analysed. High nutritional value was found in Panenské české variety or in Car Alexander variety which is Russian in origin.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Fytotechnica et Zootechnica

  • ISSN

    1335-258X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    SI

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus