Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant activity of selected nutritional values of plums typical of the White Carpathian Mountains

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508229" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508229 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant activity of selected nutritional values of plums typical of the White Carpathian Mountains

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper presents a description of chemical characteristics of selected varieties of plum and prune trees (Prunus domestica L.). Traditional commercial cultivars were compared with typical regional varieties originating from the same locality of the White Carpathian Mountains. In this region, growing, use of specific local varieties and processing of fruit for alimentary purposes is a traditional activity which has been performed there for centuries. Regional varieties showed outstanding nutritional properties, especially as far as the total content of phenolic substances was concerned (348 ? 495 mg GAE.100 g-1 FW) ; this parameter was highly correlated with the total antioxidant capacity of this fruit (r2 = 0,893). A higher content of minerals and pectin in some local varieties was also of interest. This paper demonstrates beneficial properties of some less known but regionally typical European varieties of prunes and plums and contribute to their wider use in breeding practice and a

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity of selected nutritional values of plums typical of the White Carpathian Mountains

  • Popis výsledku anglicky

    The paper presents a description of chemical characteristics of selected varieties of plum and prune trees (Prunus domestica L.). Traditional commercial cultivars were compared with typical regional varieties originating from the same locality of the White Carpathian Mountains. In this region, growing, use of specific local varieties and processing of fruit for alimentary purposes is a traditional activity which has been performed there for centuries. Regional varieties showed outstanding nutritional properties, especially as far as the total content of phenolic substances was concerned (348 ? 495 mg GAE.100 g-1 FW) ; this parameter was highly correlated with the total antioxidant capacity of this fruit (r2 = 0,893). A higher content of minerals and pectin in some local varieties was also of interest. This paper demonstrates beneficial properties of some less known but regionally typical European varieties of prunes and plums and contribute to their wider use in breeding practice and a

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Horticulturae

  • ISSN

    0304-4238

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    122

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus