Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510060" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510060 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Švestky patří mezi tradiční ovoce Bílých Karpat region. Po mnoho století byly používány především pro výrobu povidel nebo švestkového sýra, slivovice a pro sušení. Cílem tohoto příspěvku je porovnání vybraných technologických vlastností sedmi odrůd slivoní z oblasti Valašské Klobouky. Byla studována sušina, refrakce, obsah kyselin, obsah pektinu, obsah dusíku (hrubé bílkoviny). Pro výrobu ovocných pomazánek (džem, povidla) pektin obsahu hraje důležitou roli, nejvyšší obsah byl nalezen v odrůdě ?Hamanovašvestka? a ?Švestka domácí?. Obsah dusíku, fosforu a rozpustné sušiny jsou parametry důležité pro kvašení. Všechny odrůdy vykazovaly vysoké hodnoty těchto parametrů. Obsah kyselin, vlastnost, nezbytná pro zachování potravin v dobrém stavu, je klíčovým parametrem pro konzervárenský průmysl. Nejvyšší obsah kyselin byla měřena v odrůdě ?Stanley? a odrůdě ?Zimmer?.

  • Název v anglickém jazyce

    TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF SELECTED VARIETIES OF PLUMS IN THE WHITE CARPATHIAN MOUNTAINS REGION

  • Popis výsledku anglicky

    Technological Properties of Selected Varieties of Plums in the White Carpathian Mountains Region. Plums belong among traditional fruits of the White Carpathian Mountainsregion. For many centuries they have been used above all for production of plum jam or damson cheese, plum brandy and for drying. The objective of this contribution is to compare selected technological properties of seven plum varieties from the cadastral area of Valaske Klobouky. Specifically, the dry matter, soluble solid content, acidcontent, pectin content, nitrogen content (crude protein) and phosphorus were studied. For the production of fruit spreads (jam, damson cheese) the pectin content plays an important role; the highest content was found in the varieties ?Haman Plum? and ?Common Plum?. Nitrogen content (crude protein), phosphorus and soluble solid content are important for fermentation process. All varieties showed high values of these parameters. Content of acids, which is essential for preserving the foo

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z II. Mezinárodního sympózia přírodovědců Trenčianského kraja a Zlínského kraje

  • ISBN

    978-80-87130-11-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, příspěvková organizace

  • Místo vydání

    Zlín

  • Místo konání akce

    Mikulčin vrch

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku