TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510060" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510060 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT
Popis výsledku v původním jazyce
Švestky patří mezi tradiční ovoce Bílých Karpat region. Po mnoho století byly používány především pro výrobu povidel nebo švestkového sýra, slivovice a pro sušení. Cílem tohoto příspěvku je porovnání vybraných technologických vlastností sedmi odrůd slivoní z oblasti Valašské Klobouky. Byla studována sušina, refrakce, obsah kyselin, obsah pektinu, obsah dusíku (hrubé bílkoviny). Pro výrobu ovocných pomazánek (džem, povidla) pektin obsahu hraje důležitou roli, nejvyšší obsah byl nalezen v odrůdě ?Hamanovašvestka? a ?Švestka domácí?. Obsah dusíku, fosforu a rozpustné sušiny jsou parametry důležité pro kvašení. Všechny odrůdy vykazovaly vysoké hodnoty těchto parametrů. Obsah kyselin, vlastnost, nezbytná pro zachování potravin v dobrém stavu, je klíčovým parametrem pro konzervárenský průmysl. Nejvyšší obsah kyselin byla měřena v odrůdě ?Stanley? a odrůdě ?Zimmer?.
Název v anglickém jazyce
TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF SELECTED VARIETIES OF PLUMS IN THE WHITE CARPATHIAN MOUNTAINS REGION
Popis výsledku anglicky
Technological Properties of Selected Varieties of Plums in the White Carpathian Mountains Region. Plums belong among traditional fruits of the White Carpathian Mountainsregion. For many centuries they have been used above all for production of plum jam or damson cheese, plum brandy and for drying. The objective of this contribution is to compare selected technological properties of seven plum varieties from the cadastral area of Valaske Klobouky. Specifically, the dry matter, soluble solid content, acidcontent, pectin content, nitrogen content (crude protein) and phosphorus were studied. For the production of fruit spreads (jam, damson cheese) the pectin content plays an important role; the highest content was found in the varieties ?Haman Plum? and ?Common Plum?. Nitrogen content (crude protein), phosphorus and soluble solid content are important for fermentation process. All varieties showed high values of these parameters. Content of acids, which is essential for preserving the foo
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z II. Mezinárodního sympózia přírodovědců Trenčianského kraja a Zlínského kraje
ISBN
978-80-87130-11-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, příspěvková organizace
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
Mikulčin vrch
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—