Characterization of cornelian cherry (Cornus mas L.) genotypes - genetic resources for food production in Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43872757" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43872757 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/14:00231894
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.2298/GENSR1403915S" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2298/GENSR1403915S</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2298/GENSR1403915S" target="_blank" >10.2298/GENSR1403915S</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Characterization of cornelian cherry (Cornus mas L.) genotypes - genetic resources for food production in Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to determine and compare both technological properties and polyphenol content in fruits of eight cornellian cherry (Cornus mas L.) cultivars from Czech Republic. The fruits of cultivar 'Vydubeckij' had the highest dry matter (17.4%) and soluble solid (15.8%) content among searched cultivars. The highest crude protein and phosphorus values were determined in the fruits of the 'Titus' cultivar as 10.9 g of crude protein and 435 mg of phosphorus for per kg fresh weight (FW) base. The 'Elegantnyj' and 'Vydubeckij' cultivars are found to be more suitable for canning industry. The fruits of the 'Vydubeckij' cultivar contained 10.8 g of pectin and 22.4 g of citric acid per kg fresh weight base, and could be important for technologicaluse because of their excellent gelling ability. 'Devin', 'Vydubeckij' and 'Titus' cultivars had the most valuable source of chlorogenic acid (135.6, 110.9 and 115.1 mg per 100 g FW, respectively) and quercetin (24.9, 25.2 and 24.2 mg per
Název v anglickém jazyce
Characterization of cornelian cherry (Cornus mas L.) genotypes - genetic resources for food production in Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to determine and compare both technological properties and polyphenol content in fruits of eight cornellian cherry (Cornus mas L.) cultivars from Czech Republic. The fruits of cultivar 'Vydubeckij' had the highest dry matter (17.4%) and soluble solid (15.8%) content among searched cultivars. The highest crude protein and phosphorus values were determined in the fruits of the 'Titus' cultivar as 10.9 g of crude protein and 435 mg of phosphorus for per kg fresh weight (FW) base. The 'Elegantnyj' and 'Vydubeckij' cultivars are found to be more suitable for canning industry. The fruits of the 'Vydubeckij' cultivar contained 10.8 g of pectin and 22.4 g of citric acid per kg fresh weight base, and could be important for technologicaluse because of their excellent gelling ability. 'Devin', 'Vydubeckij' and 'Titus' cultivars had the most valuable source of chlorogenic acid (135.6, 110.9 and 115.1 mg per 100 g FW, respectively) and quercetin (24.9, 25.2 and 24.2 mg per
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EE2.3.30.0017" target="_blank" >EE2.3.30.0017: Postdoktorandi v oborech biologických věd na MENDELU</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Genetika-Belgrade
ISSN
0534-0012
e-ISSN
—
Svazek periodika
46
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
RS - Srbská republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
915-924
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—