Selected Technological Parameters of Six Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Cultivars
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869430" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869430 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Selected Technological Parameters of Six Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Cultivars
Popis výsledku v původním jazyce
One of the trends of current food industry is the search for new raw materials. One of them can be Cornelian cherry (Cornus mas L.) which is an original woody plant in the conditions of Central Europe. The aim of the research was to compare the fruit of6 cultivars of this fruit species. The parameters important for fermentation processes were determined ? the soluble solid content (SSC), crude protein content and phosphorus content. The promising cultivar seems to be the 'Vydubeckij' cultivar the fruits of which contained 17.42% of dry matter (DM) and SSC was 15.81% Brix. For fermentation the contents of crude protein and phosphorus are important and the highest values were observed in the fruits of the 'Titus' cultivar - 10.92 g of crude protein.kg-1of fresh mass (FM) and 435.14 mg of phosphorus.kg-1 FM. The 'Elegantnyj' or 'Vydubeckij' cultivars are perspective in the canning industry for the production of fruit spreads. For example, the fruits of the 'Vydubeckij' cultivar containe
Název v anglickém jazyce
Selected Technological Parameters of Six Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Cultivars
Popis výsledku anglicky
One of the trends of current food industry is the search for new raw materials. One of them can be Cornelian cherry (Cornus mas L.) which is an original woody plant in the conditions of Central Europe. The aim of the research was to compare the fruit of6 cultivars of this fruit species. The parameters important for fermentation processes were determined ? the soluble solid content (SSC), crude protein content and phosphorus content. The promising cultivar seems to be the 'Vydubeckij' cultivar the fruits of which contained 17.42% of dry matter (DM) and SSC was 15.81% Brix. For fermentation the contents of crude protein and phosphorus are important and the highest values were observed in the fruits of the 'Titus' cultivar - 10.92 g of crude protein.kg-1of fresh mass (FM) and 435.14 mg of phosphorus.kg-1 FM. The 'Elegantnyj' or 'Vydubeckij' cultivars are perspective in the canning industry for the production of fruit spreads. For example, the fruits of the 'Vydubeckij' cultivar containe
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
International reiewed proceedings of scientific papers. IV. International Scientific Horticulture Conference
ISBN
978-80-552-0868-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
198-202
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
13. 11. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—