Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bárta, J.; Heřmanová, V.; Diviš, J. Obsah bílkovin brambor v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.) ? významné kriterium pro šlechtění nových odrůd? In Badalíková, B. (ed.). Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí ?Nové poznatky v pěstování,

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3AE0005219" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:E0005219 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bárta, J.; Heřmanová, V.; Diviš, J. Obsah bílkovin brambor v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.) ? významné kriterium pro šlechtění nových odrůd? In Badalíková, B. (ed.). Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí ?Nové poznatky v pěstování,

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek byl zaměřen na hodnocení obsahu bílkovin, dusíkatých látek a škrobu v hlízách a jejich vzájemných korelací u odrůd brambor s rozdílným způsobem užitím. Pro tento cíl byly pěstovány brambory dvou skupin odrůd ? odrůdy konzumních brambor a odrůdybrambor pro zpracovatelský průmysl. Pěstování probíhalo v letech 2003 ? 2005 na pokusném stanovišti v Českých Budějovicích. Výsledky ukázaly, že obsah bílkovin v sušině hlíz se pohybuje v širším rozpětí od 4.01 do 6.50 %, vyšší obsah bílkovin měly odrůdy brambor určeným pro zpracování na škrob než brambory odrůd pro konzumní účely. Důležitým zjištěním je nalezení pozitivní korelace mezi obsahem škrobu a obsahem čistých bílkovin, což naznačuje předpoklad, že lze vyšlechtit odrůdy jak s vysokým obsahem škrobu tak i s vyšším obsahem bílkovin.

  • Název v anglickém jazyce

    Protein content in potato tubers (Solanum tuberosum L.) ? will be an important criterion for breeding of new potato cultivars?

  • Popis výsledku anglicky

    The contribution deals with evaluation of pure protein, crude protein and starch content in tubers and with their mutual correlations at cultivars with different way of utilization. For this aim were growing potatoes of two cultivar groups - cultivars oftable potatoes and cultivars of potatoes assigned for starch industry. Potatoes were growing during the years 2003 ? 2005 on the experimental site in České Budějovice. The results showed that protein content in tubers dry matter range in widely from 4.01 to 6.50 %. Higher protein content was examined in tubers of processing potato cultivars than in tubers of table potato cultivars. Important finding was positive correlation between starch content and content of pure protein which suggested that it would be possible to improve the cultivars with high content of starch as well as higher content of pure tuber protein.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Izolace bílkovin brambor z odpadu při výrobě škrobu a sledování vlivu agroekologických faktorů na jejich kvantitativní a kvalitativní variabilitu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin

  • ISBN

    80-86908-03-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    163-167

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    VÚP spol. s r.o., Troubsko

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    23. 11. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku