Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of heavy metals and nutrition values in broccoli

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508827" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508827 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of heavy metals and nutrition values in broccoli

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to determine the content of chosen heavy metals (mercury, lead and cadmium) and some nutritional values (?-carotene and vitamin C) in raw broccoli samples obtained from trade network. For the assessment of heavy metals the samples were mineralized with the mixture of sulphuric acid and hydrogen peroxide and the analysis was performed using atomic absorption spectroscopy (analyzers AMA 254 and AVANTA GBC 933A, GBC, Australia). ?-carotene and vitamin C was extracted by hexane andacetone and mixture of methanol, phosphoric acid and redistilled water, respectively. Both ?-carotene and vitamin C were determined by high-performance liquid chromatography with electrochemical detection (Coulochem III, ESA, USA). The broccoli samplescontained 0.094 ? 0.1152 ?g.100g-1 of mercury and 0.0004 ? 0.03981 ?g.100g-1 of lead. No cadmium was detected. It appears from this results that no heavy metals accumulate in this vegetable since all concentrations were below quality stan

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of heavy metals and nutrition values in broccoli

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the content of chosen heavy metals (mercury, lead and cadmium) and some nutritional values (?-carotene and vitamin C) in raw broccoli samples obtained from trade network. For the assessment of heavy metals the samples were mineralized with the mixture of sulphuric acid and hydrogen peroxide and the analysis was performed using atomic absorption spectroscopy (analyzers AMA 254 and AVANTA GBC 933A, GBC, Australia). ?-carotene and vitamin C was extracted by hexane andacetone and mixture of methanol, phosphoric acid and redistilled water, respectively. Both ?-carotene and vitamin C were determined by high-performance liquid chromatography with electrochemical detection (Coulochem III, ESA, USA). The broccoli samplescontained 0.094 ? 0.1152 ?g.100g-1 of mercury and 0.0004 ? 0.03981 ?g.100g-1 of lead. No cadmium was detected. It appears from this results that no heavy metals accumulate in this vegetable since all concentrations were below quality stan

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Ecological Chemistry and Engineering A

  • ISSN

    1898-6188

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus