Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509282" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509282 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-vý
Název v anglickém jazyce
Comparison of Different Methods of Decarboxylation Activity Detection in Lactic Acid Bacteria
Popis výsledku anglicky
Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-vý
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
MČ
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—