Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509479" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509479 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalitu zrna významně ovlivňuje obsah a vlastnosti pšeničných bílkovin. Pšeničné bílkoviny se dělí na albuminy rozpustné ve vodě, globuliny rozpustné v solných roztocích, gliadiny rozpustné v 70?90% alkoholu a gluteniny rozpustné ve zředěných roztocích kyselin a zásad. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) umožňuje určit podíl jednotlivých bílkovinných frakcí. Cílem práce bylo stanovit metodou SE-HPLC podíl jednotlivých bílkovinných frakcí v pšeničné mouce a vyhodnotit korelace mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Výsledky prokázaly dobrou korelaci mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Metoda je vhodná zejména pro vzorky, u kterých jsou kladeny specifické požadavky na vlastnosti bílkovin.

  • Název v anglickém jazyce

    Innovative methods for evaluating quality of wheat grain

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of wheat grain is affected by quality and quantity of wheat proteins. Wheat proteins can be divided into four major groups based on their different solubility. Albumins are soluble in water, globulins are insoluble in pure water but soluble in dilute NaCl solutions and insoluble in high NaCl concentrations gliadins are soluble in 70-90% ethanol, and glutenins are soluble in dilute acid or alkali. The present work was conducted to determine the contents of wheat protein fractions in wheat flour by size-exclusion HPLC and evaluate the correlation between the contents of protein fractions and basic characteristics of bread-making quality. The results confirm high correlation between the contents of wheat protein fractions and the bread-makingcharacteristics of wheat grain. The method is suitable for testing the quality of wheat grain with the specific requirements on wheat proteins.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Qualima Hradec Králové

  • ISBN

  • ISSN

    1213-5380

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mezos s. r. o.

  • Místo vydání

    Hradec Králové

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku