The content of chosen macronutrients in the local apple cultivars
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509497" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509497 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The content of chosen macronutrients in the local apple cultivars
Popis výsledku v původním jazyce
Although there are tens of different apple cultivars in Europe, only some of them were purposefully bred and selected in the past. In spite of the fact that they can have outstanding nutritional and technological properties, the majority of them are of only a local importance. However, their genetic uniqueness represents an irreplaceable ecological wealth and for that reason these local cultivars could become a new and outstanding source of nutrients and food. The objective of this study was to show andpopularize altogether 10 local apple cultivars which are typical of the conditions of Central Europe. Of minerals, potassium showed the highest levels in fruit; for example, the cultivar ´Strýmka´ contained 9.91 ppm of this element in dry matter (DM). Generally, it was found out in our experiments that the highest content of macronutrients was shown in the cultivars ´Strýmka´, ´Matčino´, ´Panenské české´, ´Jadernička moravská´ and ´Jeptiška´.
Název v anglickém jazyce
The content of chosen macronutrients in the local apple cultivars
Popis výsledku anglicky
Although there are tens of different apple cultivars in Europe, only some of them were purposefully bred and selected in the past. In spite of the fact that they can have outstanding nutritional and technological properties, the majority of them are of only a local importance. However, their genetic uniqueness represents an irreplaceable ecological wealth and for that reason these local cultivars could become a new and outstanding source of nutrients and food. The objective of this study was to show andpopularize altogether 10 local apple cultivars which are typical of the conditions of Central Europe. Of minerals, potassium showed the highest levels in fruit; for example, the cultivar ´Strýmka´ contained 9.91 ppm of this element in dry matter (DM). Generally, it was found out in our experiments that the highest content of macronutrients was shown in the cultivars ´Strýmka´, ´Matčino´, ´Panenské české´, ´Jadernička moravská´ and ´Jeptiška´.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z mezinárodní vědecké konference ?Bezpečnosť a kontrola potravín?
ISBN
978-80-552-0350-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—