Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The content of chosen macronutrients in the local apple cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509497" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509497 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The content of chosen macronutrients in the local apple cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Although there are tens of different apple cultivars in Europe, only some of them were purposefully bred and selected in the past. In spite of the fact that they can have outstanding nutritional and technological properties, the majority of them are of only a local importance. However, their genetic uniqueness represents an irreplaceable ecological wealth and for that reason these local cultivars could become a new and outstanding source of nutrients and food. The objective of this study was to show andpopularize altogether 10 local apple cultivars which are typical of the conditions of Central Europe. Of minerals, potassium showed the highest levels in fruit; for example, the cultivar ´Strýmka´ contained 9.91 ppm of this element in dry matter (DM). Generally, it was found out in our experiments that the highest content of macronutrients was shown in the cultivars ´Strýmka´, ´Matčino´, ´Panenské české´, ´Jadernička moravská´ and ´Jeptiška´.

  • Název v anglickém jazyce

    The content of chosen macronutrients in the local apple cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Although there are tens of different apple cultivars in Europe, only some of them were purposefully bred and selected in the past. In spite of the fact that they can have outstanding nutritional and technological properties, the majority of them are of only a local importance. However, their genetic uniqueness represents an irreplaceable ecological wealth and for that reason these local cultivars could become a new and outstanding source of nutrients and food. The objective of this study was to show andpopularize altogether 10 local apple cultivars which are typical of the conditions of Central Europe. Of minerals, potassium showed the highest levels in fruit; for example, the cultivar ´Strýmka´ contained 9.91 ppm of this element in dry matter (DM). Generally, it was found out in our experiments that the highest content of macronutrients was shown in the cultivars ´Strýmka´, ´Matčino´, ´Panenské české´, ´Jadernička moravská´ and ´Jeptiška´.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník z mezinárodní vědecké konference ?Bezpečnosť a kontrola potravín?

  • ISBN

    978-80-552-0350-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku