Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The potential of monoacylglycerols as agents for reducing the microbial spoilage flora on fresh fruits and fruit juices

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509505" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509505 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The potential of monoacylglycerols as agents for reducing the microbial spoilage flora on fresh fruits and fruit juices

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The minimal processing technologies for fruit and fruit juices need appropriate selection of raw materials and also strategies for reducing losses and providing high quality and safe products. The most important target for keeping overall quality of these commodities is a decrease in microbial spoilage flora as these cause both decay and safety problems. This study is aimed at assesing the potential of monoacylglycerols as agents for reducing the microbial flora on the fresh fruits and in fruit juices.Monoacylglycerols of decanoic (MAG-C10:0), dodecanoic (MAG-C12:0) and 1-adamantane carboxylic acid (MAG-ACA) were prepared and tested for inhibition activity against microorganisms potentially involved in spoilage process: Gram-positive bacteria (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus), Gram-negative bacteria (Citrobacter freundii, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica, Serratia marcescens) and filament

  • Název v anglickém jazyce

    The potential of monoacylglycerols as agents for reducing the microbial spoilage flora on fresh fruits and fruit juices

  • Popis výsledku anglicky

    The minimal processing technologies for fruit and fruit juices need appropriate selection of raw materials and also strategies for reducing losses and providing high quality and safe products. The most important target for keeping overall quality of these commodities is a decrease in microbial spoilage flora as these cause both decay and safety problems. This study is aimed at assesing the potential of monoacylglycerols as agents for reducing the microbial flora on the fresh fruits and in fruit juices.Monoacylglycerols of decanoic (MAG-C10:0), dodecanoic (MAG-C12:0) and 1-adamantane carboxylic acid (MAG-ACA) were prepared and tested for inhibition activity against microorganisms potentially involved in spoilage process: Gram-positive bacteria (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus), Gram-negative bacteria (Citrobacter freundii, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica, Serratia marcescens) and filament

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů