Isolation and characterization of an extracellular glucan produced by Leuconostoc garlicum PR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A00000889" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:00000889 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28610/11:00000889
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2010.07.024" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2010.07.024</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2010.07.024" target="_blank" >10.1016/j.carbpol.2010.07.024</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isolation and characterization of an extracellular glucan produced by Leuconostoc garlicum PR
Popis výsledku v původním jazyce
White and highly viscous extracellular polysaccharide composed of d-glucose residues has been isolated from culture medium of Leuconostoc garlicum PR by acetone precipitation followed by dialysis and freeze-drying. The crude biopolymer was recovered in the yield of 50 g/L of rich culture medium and showed an apparent molecular mass over 2 x 107. Chemical and spectroscopic studies revealed almost linear character of the bacterial biopolymer composed of ?-1,6-linked d-glucopyranosyl backbone carrying a low content of branched points at C-2, C-3 and C-4. Moreover, a low content (not, vert, similar2%) of ?-1,4-linked d-glucopyranosyl residues has been determined in the extracellular biopolymer.
Název v anglickém jazyce
Isolation and characterization of an extracellular glucan produced by Leuconostoc garlicum PR
Popis výsledku anglicky
White and highly viscous extracellular polysaccharide composed of d-glucose residues has been isolated from culture medium of Leuconostoc garlicum PR by acetone precipitation followed by dialysis and freeze-drying. The crude biopolymer was recovered in the yield of 50 g/L of rich culture medium and showed an apparent molecular mass over 2 x 107. Chemical and spectroscopic studies revealed almost linear character of the bacterial biopolymer composed of ?-1,6-linked d-glucopyranosyl backbone carrying a low content of branched points at C-2, C-3 and C-4. Moreover, a low content (not, vert, similar2%) of ?-1,4-linked d-glucopyranosyl residues has been determined in the extracellular biopolymer.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GAP108%2F10%2F0200" target="_blank" >GAP108/10/0200: Studium biodegradability polymerních materiálů kombinací pokročilých metodik</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Carbohydrate Polymers
ISSN
0144-8617
e-ISSN
—
Svazek periodika
83
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
88-93
Kód UT WoS článku
000283805600013
EID výsledku v databázi Scopus
—