Růst sporulujících bakterií v tavených sýrech o různém obsahu tuku a v přítomnosti monoacylglycerolu kyseliny undekanové
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43866821" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43866821 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Růst sporulujících bakterií v tavených sýrech o různém obsahu tuku a v přítomnosti monoacylglycerolu kyseliny undekanové
Popis výsledku v původním jazyce
Sporulující bakterie rodu Bacillus a Clostridium patří mezi nejvýznamnější kontaminanty tavených sýrů. Cílem této studie bylo sledovat vliv některých faktorů na množení těchto mikroorganizmů přímo v tavených sýrech. Byly vyrobeny modelové vzorky tavenýchsýrů o různém obsahu tuku v sušině, v další fázi experimentu byl sledován vliv přídavku látky s emulgačním a antibakteriálním účinkem ? monoacylglycerolu kyseliny undekanové. Z výsledku vyplývá, že obsah tuku ovlivňuje růst a množení sporulujících bakterií v tavených sýrech a sýry s nižším obsahem tuku jsou pro bakterie méně příznivým prostředím. Monoacylglycerol kyseliny undekanové v koncentraci 0,15 % w/w zabránil růstu obou kmenů bacilů a mírně potlačil růst studovaných klostrídií.
Název v anglickém jazyce
The growth of spore-forming bacteria in processed cheese with different fat content and in the presence of monoacylglycerol of undecanoic acid
Popis výsledku anglicky
Spore-forming bacteria of the genus Bacillus and Clostridium are the most important contaminants of processed cheese. The aim of this study was to examine the influence of some factors on proliferation of these microorganisms in processed cheese. Model cheese samples with different fat content were prepared for the first part of the experiment, in the next phase emulsifying and antibacterial agent ? monoacylglycerol of undecanoic acid was added to cheese samples. The results show that the fat content affects the growth and multiplication of spore-forming bacteria in processed cheese and cheese with lower fat content is less favourable environment for bacteria. Monoacylglycerol of undecanoic acid at a concentration of 0.15% w/w prevented the growth of both strains of bacilli and slightly suppressed the growth of clostridia studied.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
128
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"XXI"-"XXIV"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—