Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Růst sporulujících bakterií v tavených sýrech o různém obsahu tuku a v přítomnosti monoacylglycerolu kyseliny undekanové

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43866821" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43866821 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Růst sporulujících bakterií v tavených sýrech o různém obsahu tuku a v přítomnosti monoacylglycerolu kyseliny undekanové

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sporulující bakterie rodu Bacillus a Clostridium patří mezi nejvýznamnější kontaminanty tavených sýrů. Cílem této studie bylo sledovat vliv některých faktorů na množení těchto mikroorganizmů přímo v tavených sýrech. Byly vyrobeny modelové vzorky tavenýchsýrů o různém obsahu tuku v sušině, v další fázi experimentu byl sledován vliv přídavku látky s emulgačním a antibakteriálním účinkem ? monoacylglycerolu kyseliny undekanové. Z výsledku vyplývá, že obsah tuku ovlivňuje růst a množení sporulujících bakterií v tavených sýrech a sýry s nižším obsahem tuku jsou pro bakterie méně příznivým prostředím. Monoacylglycerol kyseliny undekanové v koncentraci 0,15 % w/w zabránil růstu obou kmenů bacilů a mírně potlačil růst studovaných klostrídií.

  • Název v anglickém jazyce

    The growth of spore-forming bacteria in processed cheese with different fat content and in the presence of monoacylglycerol of undecanoic acid

  • Popis výsledku anglicky

    Spore-forming bacteria of the genus Bacillus and Clostridium are the most important contaminants of processed cheese. The aim of this study was to examine the influence of some factors on proliferation of these microorganisms in processed cheese. Model cheese samples with different fat content were prepared for the first part of the experiment, in the next phase emulsifying and antibacterial agent ? monoacylglycerol of undecanoic acid was added to cheese samples. The results show that the fat content affects the growth and multiplication of spore-forming bacteria in processed cheese and cheese with lower fat content is less favourable environment for bacteria. Monoacylglycerol of undecanoic acid at a concentration of 0.15% w/w prevented the growth of both strains of bacilli and slightly suppressed the growth of clostridia studied.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    128

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "XXI"-"XXIV"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus