Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání parametrů barvy svaloviny kura a bažanta

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867149" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867149 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání parametrů barvy svaloviny kura a bažanta

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V pokusu byly vyhodnoceny rozdíly parametrů barvy masa kura a bažanta obecného měřené spektrofotometrem Konica Minolta CM ? 2600d v závislosti na druhu, pohlaví a typu zvoleného svalu. Parametry barvy byly hodnoceny u prsní a stehenní svaloviny. Byly sledovány hodnoty v systému CIELab. Věk sledované drůbeže se pohyboval v rozmezí od 360 do 540 dnů (kur) a bažanti byli odloveni ve věku 173 dnů. Do pokusu byly vybrány druhy bažant obecný (Phasianus colchicus) a kur (Gallus gallus). U kura jsme sledovali plemeno Rodajlendka červená a 2 užitkové typy slepic: Moravia BSL a Moravia Barred. Průměrná hmotnost bažantů byla 1,17 kg a kura 2,74 kg. Bažanti byli chováni ve voliérách a kur v klecovém systému. Z výsledků vyplývá, že prsní svalovina bažanta i kura jevždy světlejší (L*) než stehenní a vliv u obou hodnocených pohlaví není statisticky průkazný. U stehenní svaloviny je u L* vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi slepicemi a kohouty. Dále můžeme konstatovat, že prsní svalovina

  • Název v anglickém jazyce

    Comparsion of muscle colour of chickens and pheasants

  • Popis výsledku anglicky

    The differences in colour parameters of chicken meat (Gallus gallus) and common pheasant (Phasianus colchicus) were evaluated in this study. These parameters were measured using a spectrophotometer Konica Minolta CM - 2600d depending on the species, thesex and the type of muscle. Colour parameters of breast and thigh muscles were observed. The values of system CIELab (L*- lightness, a* - redness, b*- yellownesss, C*- chroma and h - hue) were evaluated. The age of poultry was from 360 to 540 days (chickens) and 173 days (pheasants). The breeds such as Phasianus colchicus and Rhode Island Red and two hybrids of laying hens such as Moravia BSL and Moravia Barred were used in this observation. The average weight was 1.17 kg in pheasants and 2.74 kg in chickens. Pheasants were kept in free range and chickens were kept in the cage system. Breast muscles were always lighter than thigh muscles in both chickens and pheasants and the influence of sex was not statistically significant. Statistic

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXVII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    65-69

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku