Porovnání parametrů barvy svaloviny kura a bažanta
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867149" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867149 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání parametrů barvy svaloviny kura a bažanta
Popis výsledku v původním jazyce
V pokusu byly vyhodnoceny rozdíly parametrů barvy masa kura a bažanta obecného měřené spektrofotometrem Konica Minolta CM ? 2600d v závislosti na druhu, pohlaví a typu zvoleného svalu. Parametry barvy byly hodnoceny u prsní a stehenní svaloviny. Byly sledovány hodnoty v systému CIELab. Věk sledované drůbeže se pohyboval v rozmezí od 360 do 540 dnů (kur) a bažanti byli odloveni ve věku 173 dnů. Do pokusu byly vybrány druhy bažant obecný (Phasianus colchicus) a kur (Gallus gallus). U kura jsme sledovali plemeno Rodajlendka červená a 2 užitkové typy slepic: Moravia BSL a Moravia Barred. Průměrná hmotnost bažantů byla 1,17 kg a kura 2,74 kg. Bažanti byli chováni ve voliérách a kur v klecovém systému. Z výsledků vyplývá, že prsní svalovina bažanta i kura jevždy světlejší (L*) než stehenní a vliv u obou hodnocených pohlaví není statisticky průkazný. U stehenní svaloviny je u L* vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi slepicemi a kohouty. Dále můžeme konstatovat, že prsní svalovina
Název v anglickém jazyce
Comparsion of muscle colour of chickens and pheasants
Popis výsledku anglicky
The differences in colour parameters of chicken meat (Gallus gallus) and common pheasant (Phasianus colchicus) were evaluated in this study. These parameters were measured using a spectrophotometer Konica Minolta CM - 2600d depending on the species, thesex and the type of muscle. Colour parameters of breast and thigh muscles were observed. The values of system CIELab (L*- lightness, a* - redness, b*- yellownesss, C*- chroma and h - hue) were evaluated. The age of poultry was from 360 to 540 days (chickens) and 173 days (pheasants). The breeds such as Phasianus colchicus and Rhode Island Red and two hybrids of laying hens such as Moravia BSL and Moravia Barred were used in this observation. The average weight was 1.17 kg in pheasants and 2.74 kg in chickens. Pheasants were kept in free range and chickens were kept in the cage system. Breast muscles were always lighter than thigh muscles in both chickens and pheasants and the influence of sex was not statistically significant. Statistic
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
65-69
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—