Effects of NaCl, lactose and availability of oxygen on tyramine production by the Enterococcus durans CCDM 53
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43867838" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43867838 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/12:EURRES12
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-012-1714-y" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00217-012-1714-y</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-012-1714-y" target="_blank" >10.1007/s00217-012-1714-y</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effects of NaCl, lactose and availability of oxygen on tyramine production by the Enterococcus durans CCDM 53
Popis výsledku v původním jazyce
Combined effects of concentration of lactose (5 g/L), NaCl (20 g/L) and aero/anaerobiosis on production of tyramine by Enterococcus durans CCDM 53 were subjected to a study. The influence of the above factors and temperature of cultivation (10 ? 1 °C) was monitored under conditions applied in real technological processes of cheese production; the enterococci act as non-starter lactic acid bacteria. Production of tyramine by E. durans CCDM 53 was mainly influenced by both concentration of NaCl in cultivation medium and presence/absence of oxygen in the environment. The highest production of tyramine occurred during cultivation under anaerobic conditions in the presence of the highest (20 g/L) applied concentration of NaCl and lactose (5 g/L). In the media with equal concentrations of NaCl and lactose, the concentrations of tyramine grew higher under anaerobic conditions than in aerobic environment. Regarding cultivation media with various levels of NaCl and lactose, higher production of
Název v anglickém jazyce
Effects of NaCl, lactose and availability of oxygen on tyramine production by the Enterococcus durans CCDM 53
Popis výsledku anglicky
Combined effects of concentration of lactose (5 g/L), NaCl (20 g/L) and aero/anaerobiosis on production of tyramine by Enterococcus durans CCDM 53 were subjected to a study. The influence of the above factors and temperature of cultivation (10 ? 1 °C) was monitored under conditions applied in real technological processes of cheese production; the enterococci act as non-starter lactic acid bacteria. Production of tyramine by E. durans CCDM 53 was mainly influenced by both concentration of NaCl in cultivation medium and presence/absence of oxygen in the environment. The highest production of tyramine occurred during cultivation under anaerobic conditions in the presence of the highest (20 g/L) applied concentration of NaCl and lactose (5 g/L). In the media with equal concentrations of NaCl and lactose, the concentrations of tyramine grew higher under anaerobic conditions than in aerobic environment. Regarding cultivation media with various levels of NaCl and lactose, higher production of
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GAP503%2F11%2F1417" target="_blank" >GAP503/11/1417: Produkce biogenních aminů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Food Research and Technology: international journal of food research and technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Svazek periodika
234
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
973-979
Kód UT WoS článku
000304162600006
EID výsledku v databázi Scopus
—