Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibacterial effect of phosphates and polyphosphates with different chain length

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43867991" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43867991 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/10934529.2012.707544" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1080/10934529.2012.707544</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/10934529.2012.707544" target="_blank" >10.1080/10934529.2012.707544</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antibacterial effect of phosphates and polyphosphates with different chain length

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to monitor the antibacterial effect of seven phosphate salts on selected strains of Gram-negative and Gram-positive bacteria, which could be considered responsible for food-borne diseases (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enterica ser. Enteritidis and Pseudomonas aeruginosa). For these purposes, phosphates differing in chain length were used. The tested concentrations were in the range of 0.1-2.0% (wt v 1) applied at the model conditions. In the majority of cases the visible inhibitory effect on the growth of observed microorganisms could be seen. Due to the chemical structure of salts andtheir dissociation both the pH values of cultivation broth and similarly the growth characteristics of bacterial strains were affected. The inhibition of above mentioned bacteria was apparently supported by this dissociation. Phosphates o

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial effect of phosphates and polyphosphates with different chain length

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to monitor the antibacterial effect of seven phosphate salts on selected strains of Gram-negative and Gram-positive bacteria, which could be considered responsible for food-borne diseases (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enterica ser. Enteritidis and Pseudomonas aeruginosa). For these purposes, phosphates differing in chain length were used. The tested concentrations were in the range of 0.1-2.0% (wt v 1) applied at the model conditions. In the majority of cases the visible inhibitory effect on the growth of observed microorganisms could be seen. Due to the chemical structure of salts andtheir dissociation both the pH values of cultivation broth and similarly the growth characteristics of bacterial strains were affected. The inhibition of above mentioned bacteria was apparently supported by this dissociation. Phosphates o

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GAP108%2F10%2F0200" target="_blank" >GAP108/10/0200: Studium biodegradability polymerních materiálů kombinací pokročilých metodik</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Environmental Science and Health. Part A: Toxic Hazardous Substances and Environmental Engineering

  • ISSN

    1093-4529

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    47

  • Číslo periodika v rámci svazku

    14

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    2241-2245

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus