Monitoring výskytu biogenních aminů ve fermentovaných mléčných výrobcích v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868143" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43868143 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Monitoring výskytu biogenních aminů ve fermentovaných mléčných výrobcích v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylosledování obsahu osmi biogenních aminů a polyaminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu,spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích neochucenýchkysaných mléčných výrobků. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Ve vzorcích nebyl detekován histamin, fenyletylamin, tryptamin aspermidin. Zjištěná množství biogenních aminů byla poměrně nízká (do 30 mg/kg), pouze u 20 % testovaných jogurtů byl obsah BA více než nebo rovno 20 mg/kg. Množstvíbiogenních aminů obsažených v testovaných výrobcích nepředstavuje riziko pro zdraví konzumentů.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of the biogenic amines occurrence in cheese from farm production
Popis výsledku anglicky
TThe aim of the study was to monitor the content of six biogenic amines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine and cadaverine) and two polyamines (spermidine and spermine) in 55 samples of cheeses from farm production. The cheeseswere sampled at the end of shelf-life. Tryptamine and phenylethylamine were not detected in samples tested. Histamine was detected only in 4 samples at concentrations <25 mg/kg. Spermidine and spermine contents were evaluated as practically negligible (<35 mg/kg). On the other hand, the amount of tyramine, putrescine and cadaverine in many samples was significant, especially in cheeses made from sheep's milk or long-term ripened cheeses. In almost 10% of samples tested the total concentration of biogenic amines (total sum of 8 biogenic amines and polyamines) more than 200 mg/kg was observed. This concentration should be considered as toxicologically significant amounts.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
134
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
"I"-"III"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—