DETERMINATION OF CAFFEINE CONTENTS IN VIETNAMESE AND CZECH COFFEE
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869408" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869408 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
DETERMINATION OF CAFFEINE CONTENTS IN VIETNAMESE AND CZECH COFFEE
Popis výsledku v původním jazyce
Caffeine contents were determined in 10 commercial coffee brands (5 Vietnamese and 5 Czech) using 3 different methods, including direct conventional UV/VIS spectrophotometry at 273.2 nm, 1st order derivative UV/VIS spectrophotometry of the sample solution using peak to peak method, and liquid-liquid extraction using chloroform (CHCl3) as an extracting solvent. Caffeine contents measured by conventional UV/VIS spectrophotometry fall out of the documented range (2.9 ? 0.05 - 15 ? 0.07 %) while those determined by derivative spectrophotometry and by CHCl3 were found to be within the documented range (0.48 ? 0.01 ? 3.47 ? 0.08 %) in all coffee samples. The 1st order derivative UV/VIS spectrophotometry and CHCl3 extraction can be used for determination of caffeine in Czech coffee brands (2.16 ? 0.04 and 2.06 ? 0.06 %, respectively). However, there were significant differences in the results between the two methods in Vietnamese coffee brands due to interference of complex matrices (1.62 ? 0
Název v anglickém jazyce
DETERMINATION OF CAFFEINE CONTENTS IN VIETNAMESE AND CZECH COFFEE
Popis výsledku anglicky
Caffeine contents were determined in 10 commercial coffee brands (5 Vietnamese and 5 Czech) using 3 different methods, including direct conventional UV/VIS spectrophotometry at 273.2 nm, 1st order derivative UV/VIS spectrophotometry of the sample solution using peak to peak method, and liquid-liquid extraction using chloroform (CHCl3) as an extracting solvent. Caffeine contents measured by conventional UV/VIS spectrophotometry fall out of the documented range (2.9 ? 0.05 - 15 ? 0.07 %) while those determined by derivative spectrophotometry and by CHCl3 were found to be within the documented range (0.48 ? 0.01 ? 3.47 ? 0.08 %) in all coffee samples. The 1st order derivative UV/VIS spectrophotometry and CHCl3 extraction can be used for determination of caffeine in Czech coffee brands (2.16 ? 0.04 and 2.06 ? 0.06 %, respectively). However, there were significant differences in the results between the two methods in Vietnamese coffee brands due to interference of complex matrices (1.62 ? 0
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín
ISBN
978-80-552-0769-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
246-251
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
28. 3. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—