Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

DETERMINATION OF CAFFEINE CONTENTS IN VIETNAMESE AND CZECH COFFEE

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869408" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869408 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    DETERMINATION OF CAFFEINE CONTENTS IN VIETNAMESE AND CZECH COFFEE

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Caffeine contents were determined in 10 commercial coffee brands (5 Vietnamese and 5 Czech) using 3 different methods, including direct conventional UV/VIS spectrophotometry at 273.2 nm, 1st order derivative UV/VIS spectrophotometry of the sample solution using peak to peak method, and liquid-liquid extraction using chloroform (CHCl3) as an extracting solvent. Caffeine contents measured by conventional UV/VIS spectrophotometry fall out of the documented range (2.9 ? 0.05 - 15 ? 0.07 %) while those determined by derivative spectrophotometry and by CHCl3 were found to be within the documented range (0.48 ? 0.01 ? 3.47 ? 0.08 %) in all coffee samples. The 1st order derivative UV/VIS spectrophotometry and CHCl3 extraction can be used for determination of caffeine in Czech coffee brands (2.16 ? 0.04 and 2.06 ? 0.06 %, respectively). However, there were significant differences in the results between the two methods in Vietnamese coffee brands due to interference of complex matrices (1.62 ? 0

  • Název v anglickém jazyce

    DETERMINATION OF CAFFEINE CONTENTS IN VIETNAMESE AND CZECH COFFEE

  • Popis výsledku anglicky

    Caffeine contents were determined in 10 commercial coffee brands (5 Vietnamese and 5 Czech) using 3 different methods, including direct conventional UV/VIS spectrophotometry at 273.2 nm, 1st order derivative UV/VIS spectrophotometry of the sample solution using peak to peak method, and liquid-liquid extraction using chloroform (CHCl3) as an extracting solvent. Caffeine contents measured by conventional UV/VIS spectrophotometry fall out of the documented range (2.9 ? 0.05 - 15 ? 0.07 %) while those determined by derivative spectrophotometry and by CHCl3 were found to be within the documented range (0.48 ? 0.01 ? 3.47 ? 0.08 %) in all coffee samples. The 1st order derivative UV/VIS spectrophotometry and CHCl3 extraction can be used for determination of caffeine in Czech coffee brands (2.16 ? 0.04 and 2.06 ? 0.06 %, respectively). However, there were significant differences in the results between the two methods in Vietnamese coffee brands due to interference of complex matrices (1.62 ? 0

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín

  • ISBN

    978-80-552-0769-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    246-251

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    28. 3. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku