VLIV SKLADOVÁNÍ NA HLADINU VYBRANÝCH AKTIVNÍCH LÁTEK U ROZDÍLNĚ FERMENTOVANÝCH KOMERČNÍCH ČAJŮ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002373" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002373 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV SKLADOVÁNÍ NA HLADINU VYBRANÝCH AKTIVNÍCH LÁTEK U ROZDÍLNĚ FERMENTOVANÝCH KOMERČNÍCH ČAJŮ
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší práce bylo zjistit množství kofeinu ve vybraných druzích různě fermentovaných čajů dostupných na našem trhu a dále pak posoudit jeho stabilitu ovlivněnou dobou a způsobem skladování. Kofein jsme stanovovali u 15 vzorků námi vybraných čajů (černých a zelených), u kterých jsme po dobu 6ti měsíců (1 měření/měsíc) zjišťovali jeho množství v závislosti na 5 ti způsobech skladování. Pro dané stanovení jsme použili metodu UV-VIS spektrofotometrie. Výsledky uvádíme v g /100g čaje. Potvrdili jsme mírný pokles v množství kofeinu u všech analyzovaných čajů v závislosti způsobu skladování a zejména na jeho délce.
Název v anglickém jazyce
THE INFLUENCE OF STORAGE TO THE LEVEL OF ACTIVE COMPOUNDS IN DIFFERENT FERMENTED COMMERCE TEAS
Popis výsledku anglicky
The aim of our work was to determine the amount of caffeine in two selected kinds of differently fermented teas available in local market and to consider the caffeine stability influenced by the time/duration and way of storage. We have determined caffeine content in 15 samples of selected teas (black and green) during the time of 6 months (1 measurement per 1 month). In these samples we have determined the amount of caffeine in dependence on 5 different ways of storage. For given determination we haveused UV-VIS spectrophotometry method. Results are indicated in grams per 100 grams of tea. We have proven slight decrease in the amount of caffeine in all analysed teas in dependence on the way of storage and particularly on the duration of storage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
zborník prác Bezpečnosť a kontrola potravín
ISBN
978-80-552-0193-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
2. 4. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—