Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of brewing conditions on caffeine content in tea infusions simulating home-made cup of tea

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F18%3A10383784" target="_blank" >RIV/00216208:11310/18:10383784 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1007/s00706-018-2204-0" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/s00706-018-2204-0</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00706-018-2204-0" target="_blank" >10.1007/s00706-018-2204-0</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of brewing conditions on caffeine content in tea infusions simulating home-made cup of tea

  • Popis výsledku v původním jazyce

    To answer the question &quot;How much caffeine do I have in my cup of tea?&quot; we have developed a simple isocratic HPLC method with UV detection for determination of caffeine. The optimized method exhibits high repeatability; the retention time RSD was lower than 0.4% and RSD of the peak area was lower than 3.5%. The method was applied to five types of tea in loose leaf form differing in level of fermentation (black, pu-erh, oolong, green, and white). The brewing conditions were chosen to be as close as possible to domestic preparation of tea. In this study, we have focused on two important culinary factors: infusion time and brewing temperature. The results show that both investigated factors significantly influence the final content of caffeine in a cup of tea. Increase in caffeine content was up to 29% when the tea infusion was overextracted by 1 min. Increase was even higher (up to 66%) when boiling water was used instead of water of recommended temperature. It indicates that careful attitude to preparation of each type of tea is essential for caffeine content. [GRAPHICS] .

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of brewing conditions on caffeine content in tea infusions simulating home-made cup of tea

  • Popis výsledku anglicky

    To answer the question &quot;How much caffeine do I have in my cup of tea?&quot; we have developed a simple isocratic HPLC method with UV detection for determination of caffeine. The optimized method exhibits high repeatability; the retention time RSD was lower than 0.4% and RSD of the peak area was lower than 3.5%. The method was applied to five types of tea in loose leaf form differing in level of fermentation (black, pu-erh, oolong, green, and white). The brewing conditions were chosen to be as close as possible to domestic preparation of tea. In this study, we have focused on two important culinary factors: infusion time and brewing temperature. The results show that both investigated factors significantly influence the final content of caffeine in a cup of tea. Increase in caffeine content was up to 29% when the tea infusion was overextracted by 1 min. Increase was even higher (up to 66%) when boiling water was used instead of water of recommended temperature. It indicates that careful attitude to preparation of each type of tea is essential for caffeine content. [GRAPHICS] .

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Monatshefte für Chemie - Chemical Monthly

  • ISSN

    0026-9247

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    149

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    AT - Rakouská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1561-1566

  • Kód UT WoS článku

    000442501400010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85051291848