Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of beverage preparation method on aluminium content in coffee infusions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29088" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29088 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of beverage preparation method on aluminium content in coffee infusions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Seven types of coffee were prepared by four methods. Three of them ? simple coffee infusion, preparation in ibrick and moka pot ? are very often used to prepare coffee at home. The fourth one ? a single-cup filter is typical for Vietnam. Cookware used for each method was made from glass, aluminium, stainless steel and two types of alloys. Amounts of Al leaching to coffee infusions were determined. On average, the highest amount of Al was in coffee infusions brewed in aluminium single-cup filter, and thelowest in infusions prepared by simple extraction. Other brewing methods in combination with different tool materials resulted in similar Al content. The type of brewing method significantly influences the Al content in final infusion. Aluminium contentvaries in infusions in relation to the method of choice, especially when using single-cup filter. Despite the fact that coffee is considered to be a poor source of Al for humans, in some cases, Al content in infusions can even reach the

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of beverage preparation method on aluminium content in coffee infusions

  • Popis výsledku anglicky

    Seven types of coffee were prepared by four methods. Three of them ? simple coffee infusion, preparation in ibrick and moka pot ? are very often used to prepare coffee at home. The fourth one ? a single-cup filter is typical for Vietnam. Cookware used for each method was made from glass, aluminium, stainless steel and two types of alloys. Amounts of Al leaching to coffee infusions were determined. On average, the highest amount of Al was in coffee infusions brewed in aluminium single-cup filter, and thelowest in infusions prepared by simple extraction. Other brewing methods in combination with different tool materials resulted in similar Al content. The type of brewing method significantly influences the Al content in final infusion. Aluminium contentvaries in infusions in relation to the method of choice, especially when using single-cup filter. Despite the fact that coffee is considered to be a poor source of Al for humans, in some cases, Al content in infusions can even reach the

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DF - Pedologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Inorganic Biochemistry

  • ISSN

    0162-0134

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    103

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus