Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of different coffee preparation methods on the antioxidant properties of spent coffee grounds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881285" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881285 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/06/5500.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/06/5500.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0180" target="_blank" >10.11118/978-80-7509-996-9-0180</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Vplyv rôznych spôsobov prípravy kávy na antioxidačné vlastnosti kávového lógru

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cieľom príspevku je poukázať problematiku nakladania s odpadmi v potravinárskom priemysle najmä so zameraním na odvetvie kávy. Tento príspevok sa zaoberá zmenami antioxidačnej kapacity lógru po rozdielnom spôsobe prípravy kávy typu: zalievaná káva, Cold Brew, V60 a French press. Na prípravu vzoriek pre experimentálnu časť bola použitá zmes arabiky a robusty (dark roast). Jednotlivé typy kávy boli pripravené podľa štandardných postupov pre každý konkrétny spôsob prípravy, kávový lóger bol následne ponechaný v sušičke (12 h, 50 °C). Na posúdenie antioxidačnej aktivity extraktov boli použité metódy: FRAP, CUPRAC a celkový obsah polyfenolov za použitia činidla Folin-Ciocalteu, všetky vzorky boli stanovené spektrofotometricky. Najvyššia úroveň antioxidačnej aktivity oproti ostatným (159,724 ± 1,147 µmol Troloxu/g) vykazovala vzorka lógru analyzovaná metódou CUPRAC, ktorá bola pripravená extrakciou studenou vodou (Cold brew). Z výsledkov vyplýva, že lóger je potenciálnym zdrojom bioaktívnych látok pre výrobu nových funkčných potravín.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of different coffee preparation methods on the antioxidant properties of spent coffee grounds

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper is to highlight the issue of waste management in the food industry, with a particular focus on the coffee sector. This paper deals with the changes in the antioxidant capacity of the spent coffee ground (SCG) after different coffee preparation methods such as pour-over, Cold Brew, V60, and French press. A mixture of Arabica and Robusta (dark roast) was used to prepare the samples for the experimental part. The different types of coffee were prepared according to the standard procedures for each specific preparation method, the coffee grounds were then left in the dryer (12 h, 50 °C). FRAP, CUPRAC, and total polyphenol content using Folin-Ciocalteu reagent were used to assess the antioxidant activity of the extracts, all samples were determined spectrophotometrically. The SCG sample analysed by the CUPRAC method, which was prepared by Cold Brew extraction, showed the highest level of antioxidant activity compared to the others (159.724 ± 1.147 µmol Trolox/g). The results indicate that SCG is a potential source of bioactive compounds for the production of new functional foods.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník L. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2024

  • ISBN

    978-80-7509-996-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    180-186

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    5. 3. 2024

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku