Zhodnocení antioxidační aktivity čokoládových 3D tištěných objektů s přídavkem oleje z kávové sedliny a nanoemulze
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880109" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880109 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení antioxidační aktivity čokoládových 3D tištěných objektů s přídavkem oleje z kávové sedliny a nanoemulze
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie je příprava čokoládových objektů pomocí technologie 3D tisku a zhodnocení jejich antioxidační aktivity po přídavku oleje z kávové sedliny a nanoemulze oleje z kávové sedliny a vody (O/V). Antioxidační aktivity vzorků byly hodnoceny metodami FRAP, CUPRAC a DPPH a byl pozorován také obsah celkových polyfenolů. U metod FRAP a CUPRAC přídavek oleje z kávové sedliny a nanoemulze způsobil pokles antioxidační aktivity. Nárůst antioxidační aktivity u vzorků obsahující olej z kávové sedliny i nanoemulzi byl pozorován u metody DPPH, kde se uplatnila schopnost tokoferolu z oleje z kávové sedliny eliminovat volné radikály. Tato schopnost se nejvíce projevila u vzorků s přídavkem oleje z kávové sedliny. 3D tisk potravin je rostoucí potravinářská technologie, která začíná nacházet uplatnění i v komerční sektoru. Výsledky této práce mohou přispět ke znalostem antioxidačních vlastností a vývoje čokoládových matric vhodných ke 3D tisku.
Název v anglickém jazyce
EVALUATION OF ANTIOXIDATION ACTIVITY OF CHOCOLATE 3D PRINTED OBJECTS WITH ADDED COFFEE OIL AND NANOEMLUSION OIL
Popis výsledku anglicky
The aim of this study is to prepare chocolate objects using 3D printing technology and evaluate their antioxidant activity after the addition of coffee grounds oil and nanoemulsion of coffee grounds oil and water (O / W). The antioxidant activities of the samples were evaluated by FRAP, CUPRAC and DPPH methods and the content of total polyphenols was also observed. For the FRAP and CUPRAC methods, the addition of coffee grounds oil and nanoemulsion caused a decrease in antioxidant activity. An increase in antioxidant activity in samples containing both coffee grounds oil and nanoemulsion was observed in the DPPH method, where the ability of tocopherol from coffee grounds oil to eliminate free radicals was applied. This ability was most pronounced in samples with the addition of coffee grounds oil. 3D food printing is a growing food technology that is beginning to find application in the commercial sector. The results of this work can contribute to the knowledge of antioxidant properties and the development of chocolate matrices suitable for 3D printing.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
398-407
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—