Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zhodnocení antioxidační aktivity čokoládových 3D tištěných objektů s přídavkem oleje z kávové sedliny a nanoemulze

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880109" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880109 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zhodnocení antioxidační aktivity čokoládových 3D tištěných objektů s přídavkem oleje z kávové sedliny a nanoemulze

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie je příprava čokoládových objektů pomocí technologie 3D tisku a zhodnocení jejich antioxidační aktivity po přídavku oleje z kávové sedliny a nanoemulze oleje z kávové sedliny a vody (O/V). Antioxidační aktivity vzorků byly hodnoceny metodami FRAP, CUPRAC a DPPH a byl pozorován také obsah celkových polyfenolů. U metod FRAP a CUPRAC přídavek oleje z kávové sedliny a nanoemulze způsobil pokles antioxidační aktivity. Nárůst antioxidační aktivity u vzorků obsahující olej z kávové sedliny i nanoemulzi byl pozorován u metody DPPH, kde se uplatnila schopnost tokoferolu z oleje z kávové sedliny eliminovat volné radikály. Tato schopnost se nejvíce projevila u vzorků s přídavkem oleje z kávové sedliny. 3D tisk potravin je rostoucí potravinářská technologie, která začíná nacházet uplatnění i v komerční sektoru. Výsledky této práce mohou přispět ke znalostem antioxidačních vlastností a vývoje čokoládových matric vhodných ke 3D tisku.

  • Název v anglickém jazyce

    EVALUATION OF ANTIOXIDATION ACTIVITY OF CHOCOLATE 3D PRINTED OBJECTS WITH ADDED COFFEE OIL AND NANOEMLUSION OIL

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study is to prepare chocolate objects using 3D printing technology and evaluate their antioxidant activity after the addition of coffee grounds oil and nanoemulsion of coffee grounds oil and water (O / W). The antioxidant activities of the samples were evaluated by FRAP, CUPRAC and DPPH methods and the content of total polyphenols was also observed. For the FRAP and CUPRAC methods, the addition of coffee grounds oil and nanoemulsion caused a decrease in antioxidant activity. An increase in antioxidant activity in samples containing both coffee grounds oil and nanoemulsion was observed in the DPPH method, where the ability of tocopherol from coffee grounds oil to eliminate free radicals was applied. This ability was most pronounced in samples with the addition of coffee grounds oil. 3D food printing is a growing food technology that is beginning to find application in the commercial sector. The results of this work can contribute to the knowledge of antioxidant properties and the development of chocolate matrices suitable for 3D printing.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-828-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    398-407

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku