Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zhodnocení vlivu přídavku oleje a nanoemulze z kávové sedliny na antioxidační vlastnosti, obsah flavonoidů a texturální vlastnosti 3D tištěných čokoládových objektů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880107" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880107 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zhodnocení vlivu přídavku oleje a nanoemulze z kávové sedliny na antioxidační vlastnosti, obsah flavonoidů a texturální vlastnosti 3D tištěných čokoládových objektů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo hodnocení antioxidační aktivity, obsahu flavonoidů a texturálních vlastností čokoládových objektů s přídavkem oleje a nanoemulze (O/V) z kávové sedliny připravených pomocí 3D tisku. Antioxidační aktivita vzorků byla stanovena metodou ABTS. Bylo zjištěno, že u většiny vzorků docházelo po přídavku oleje z kávové sedliny i nanoemulze k mírnému nárůstu antioxidačních aktivit a zároveň k poklesu obsahu flavonoidů. Také bylo zaznamenáno zvýšení tvrdosti většiny čokoládových 3D objektů po přídavku oleje a zejména po přídavku nanoemulze. 3D tisk je dynamicky rozšiřující se technologie, která nachází své uplatnění v mnoha sektorech. V potravinářském sektoru roste jeho obliba zvláště v cukrářství. Výsledky této práce mohou přispět ke znalostem vývoje čokoládových matric pro potravinářský 3D tisk a možnostem využití oleje kávové sedliny.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of the effect of the addition of oil and nanoemulsion from coffee grounds on the antioxidant properties, flavonoid content and textural properties of 3D printed chocolate objects

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the antioxidant activity, flavonoid content and textural properties of chocolate objects with the addition of oil and nanoemulsion (O / W) from coffee grounds prepared by 3D printing. The antioxidant activity of the samples was determined by the ABTS method. It was found that in most samples, after the addition of coffee grounds oil and nanoemulsion, there was a slight increase in antioxidant activities and at the same time a decrease in flavonoid content. There was also an increase in the hardness of most chocolate 3D objects after the addition of oil and especially after the addition of nanoemulsion. 3D printing is a dynamically expanding technology that finds application in many sectors. In the food sector, its popularity is growing, especially in the confectionery industry. The results of this work can contribute to the knowledge of the development of chocolate matrices for food 3D printing and the possibilities of using coffee grounds oil.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXIV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-869-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    8-10

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 6. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku