Vliv nanočástic na texturální a antioxidační vlastnosti 3d tištěných čokoládových objektů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880724" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880724 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv nanočástic na texturální a antioxidační vlastnosti 3d tištěných čokoládových objektů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto příspěvku bylo zhodnocení vlivu nanočástic ZnO a stříbra na texturální a antioxidační vlastnosti čokoládové matrice a tištěných objektů. 3D tisk potravin je technologie umožňující vytváření jedlých objektů podle předdefinované předlohy. Jedním z nejvíce prostudovaných materiálů vhodných pro 3D tisk potravin je čokoláda. Vlastnosti čokoládové matrice se odvíjí od jejího složení. Z hlediska obsahu celkových polyfenolů a výsledků metod antioxidačních kapacit (DPPH, ABTS, FRAP, CUPRAC) lze usoudit, že přídavek nanočástic ZnO a stříbra měl malý vliv na změnu antioxidačních vlastnosti matric oproti kontrolnímu vzorku. Nicméně přídavek nanočástic ZnO a stříbra výrazně zvýšil hodnoty tvrdosti většiny čokoládových objektů, což může přinést pozitiva zejména při manipulaci s tištěnými objekty. Pro širší posouzení vlivu nanočástic na vlastnosti a bezpečnost čokoládové matrice a tištěných objektů je nutné provést další experimenty.
Název v anglickém jazyce
The effect of nanoparticles on the texture and antioxidation properties of 3d printed chocolate objects
Popis výsledku anglicky
The aim of this paper was to evaluate the effect of ZnO and silver nanoparticles on textural and antioxidant properties of chocolate matrix and printed objects. 3D printing of food is technology enabling the creation of edible objects according to a predefined template. One of the most studied materials suitable for 3D food printing is chocolate. The properties of the chocolate matrix depend on its composition. In terms of content overall of polyphenols and results of antioxidant capacity methods (DPPH, ABTS, FRAP, CUPRAC) it can be concluded that the addition of ZnO and silver nanoparticles had little effect on the change antioxidant properties of the matrices compared to the control sample. However, an addendum of ZnO and silver nanoparticles significantly increased the hardness values of most chocolate objects, which can bring positives especially when handling printed objects. For wider assessment of the effect of nanoparticles on the properties and safety of chocolate matrix and printed objects, it is necessary to carry out further experiments.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2023
ISBN
978-80-7509-917-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
520-529
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—