Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv nanočástic na texturální a antioxidační vlastnosti 3d tištěných čokoládových objektů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880724" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880724 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv nanočástic na texturální a antioxidační vlastnosti 3d tištěných čokoládových objektů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem tohoto příspěvku bylo zhodnocení vlivu nanočástic ZnO a stříbra na texturální a antioxidační vlastnosti čokoládové matrice a tištěných objektů. 3D tisk potravin je technologie umožňující vytváření jedlých objektů podle předdefinované předlohy. Jedním z nejvíce prostudovaných materiálů vhodných pro 3D tisk potravin je čokoláda. Vlastnosti čokoládové matrice se odvíjí od jejího složení. Z hlediska obsahu celkových polyfenolů a výsledků metod antioxidačních kapacit (DPPH, ABTS, FRAP, CUPRAC) lze usoudit, že přídavek nanočástic ZnO a stříbra měl malý vliv na změnu antioxidačních vlastnosti matric oproti kontrolnímu vzorku. Nicméně přídavek nanočástic ZnO a stříbra výrazně zvýšil hodnoty tvrdosti většiny čokoládových objektů, což může přinést pozitiva zejména při manipulaci s tištěnými objekty. Pro širší posouzení vlivu nanočástic na vlastnosti a bezpečnost čokoládové matrice a tištěných objektů je nutné provést další experimenty.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of nanoparticles on the texture and antioxidation properties of 3d printed chocolate objects

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper was to evaluate the effect of ZnO and silver nanoparticles on textural and antioxidant properties of chocolate matrix and printed objects. 3D printing of food is technology enabling the creation of edible objects according to a predefined template. One of the most studied materials suitable for 3D food printing is chocolate. The properties of the chocolate matrix depend on its composition. In terms of content overall of polyphenols and results of antioxidant capacity methods (DPPH, ABTS, FRAP, CUPRAC) it can be concluded that the addition of ZnO and silver nanoparticles had little effect on the change antioxidant properties of the matrices compared to the control sample. However, an addendum of ZnO and silver nanoparticles significantly increased the hardness values of most chocolate objects, which can bring positives especially when handling printed objects. For wider assessment of the effect of nanoparticles on the properties and safety of chocolate matrix and printed objects, it is necessary to carry out further experiments.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2023

  • ISBN

    978-80-7509-917-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    520-529

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku