Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Transfer of ochratoxin A into tea and coffee beverages

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F14%3A00010462" target="_blank" >RIV/75010330:_____/14:00010462 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62690094:18470/14:50002980

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mdpi.com/2072-6651/6/12/3438" target="_blank" >http://www.mdpi.com/2072-6651/6/12/3438</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/toxins6123438" target="_blank" >10.3390/toxins6123438</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Transfer of ochratoxin A into tea and coffee beverages

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ochratoxin A (OTA) is nephrotoxic, hepatotoxic, immunotoxic, neurotoxic, reprotoxic, teratogenic, and carcinogenic (group 2B), being characterized by species and sex differences in sensitivity. Despite the fact that OTA is in some aspects a controversialtopic, OTA is the most powerful renal carcinogen. The aim of this study was to make a small survey concerning OTA content in black tea, fruit tea, and ground roasted coffee, and to assess OTA transfer into beverages. OTA content was measured using a validated and accredited HPLC-FLD method with a limit of quantification (LOQ) of 0.35 ng/g. The OTA amount ranged from LOQ up to 250 ng/g in black tea and up to 104 ng/g in fruit tea. Black tea and fruit tea, naturally contaminated, were used to prepare teainfusions. The transfer from black tea to the infusion was 34.8% - 1.3% and from fruit tea 4.1% - 0.2%. Ground roasted coffee naturally contaminated at 0.92 ng/g was used to prepare seven kinds of coffee beverages. Depending on the type

  • Název v anglickém jazyce

    Transfer of ochratoxin A into tea and coffee beverages

  • Popis výsledku anglicky

    Ochratoxin A (OTA) is nephrotoxic, hepatotoxic, immunotoxic, neurotoxic, reprotoxic, teratogenic, and carcinogenic (group 2B), being characterized by species and sex differences in sensitivity. Despite the fact that OTA is in some aspects a controversialtopic, OTA is the most powerful renal carcinogen. The aim of this study was to make a small survey concerning OTA content in black tea, fruit tea, and ground roasted coffee, and to assess OTA transfer into beverages. OTA content was measured using a validated and accredited HPLC-FLD method with a limit of quantification (LOQ) of 0.35 ng/g. The OTA amount ranged from LOQ up to 250 ng/g in black tea and up to 104 ng/g in fruit tea. Black tea and fruit tea, naturally contaminated, were used to prepare teainfusions. The transfer from black tea to the infusion was 34.8% - 1.3% and from fruit tea 4.1% - 0.2%. Ground roasted coffee naturally contaminated at 0.92 ng/g was used to prepare seven kinds of coffee beverages. Depending on the type

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Toxins

  • ISSN

    2072-6651

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    3438-3453

  • Kód UT WoS článku

    000346794900014

  • EID výsledku v databázi Scopus