Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ochratoxin A in roasted coffee marketed in Czech Republic: determination by liquid chromatography and fluorescence detection

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000010" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000010 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/23:43923567 RIV/60461373:22330/23:43926983

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=62&article=2313" target="_blank" >https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=62&article=2313</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ochratoxin A in roasted coffee marketed in Czech Republic: determination by liquid chromatography and fluorescence detection

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study dealt with determination of ochratoxin A (OTA) in roasted coffee by ultra-performance liquid chromatography and fluorescence detection (UPLC-FLD). Coffee features characteristic sensory properties, contains a wide range of beneficial substances and is among the most sold commodities worldwide. UPLC-FLD method for determination of OTA in ground roasted coffee was optimized and validated. A calibration curve of good linearity (R-2 > 0.999) was obtained for the range of 0.3-10 ng.ml(-1), and the limit of detection and limit of quantification for OTA were 0.1 mu g.kg(-1) and 0.3 mu g center dot kg(-1), respectively. The recovery of certified reference material for OTA ranged between 81.3-112.8 % and the relative standard deviation under repeatibility conditions was 11.7 %. The method was applied to the analysis of OTA in coffee obtained from retail stores in Czech Republic. Sixteen samples (29 %) of roasted coffee were positive, containing OTA in the range from 0.31 mu g center dot kg(-1) to 1.06 mu g center dot kg(-1). None of the samples analysed exceeded the legislative limit according to EU Commission Regulation No. 1881/2006.

  • Název v anglickém jazyce

    Ochratoxin A in roasted coffee marketed in Czech Republic: determination by liquid chromatography and fluorescence detection

  • Popis výsledku anglicky

    This study dealt with determination of ochratoxin A (OTA) in roasted coffee by ultra-performance liquid chromatography and fluorescence detection (UPLC-FLD). Coffee features characteristic sensory properties, contains a wide range of beneficial substances and is among the most sold commodities worldwide. UPLC-FLD method for determination of OTA in ground roasted coffee was optimized and validated. A calibration curve of good linearity (R-2 > 0.999) was obtained for the range of 0.3-10 ng.ml(-1), and the limit of detection and limit of quantification for OTA were 0.1 mu g.kg(-1) and 0.3 mu g center dot kg(-1), respectively. The recovery of certified reference material for OTA ranged between 81.3-112.8 % and the relative standard deviation under repeatibility conditions was 11.7 %. The method was applied to the analysis of OTA in coffee obtained from retail stores in Czech Republic. Sixteen samples (29 %) of roasted coffee were positive, containing OTA in the range from 0.31 mu g center dot kg(-1) to 1.06 mu g center dot kg(-1). None of the samples analysed exceeded the legislative limit according to EU Commission Regulation No. 1881/2006.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

    1338-4260

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    191-197

  • Kód UT WoS článku

    001018898300011

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85161842010