Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Transfer of ochratoxin A from raw black tea to tea infusions prepared according to the Turkish tradition

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F18%3A50013776" target="_blank" >RIV/62690094:18470/18:50013776 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/75010330:_____/18:00012113

  • Výsledek na webu

    <a href="http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.8464/full" target="_blank" >http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.8464/full</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.8464" target="_blank" >10.1002/jsfa.8464</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Transfer of ochratoxin A from raw black tea to tea infusions prepared according to the Turkish tradition

  • Popis výsledku v původním jazyce

    BACKGROUND:Ochratoxin A(OTA) is a natural contaminant of food including tea with multiple toxic effects, which poses a threat to human health. In terms of lifestyle, the Turkish population is a frequent visitor of tearooms, and the traditional Turkish tea preparation is one of the most popular ways of preparing tea infusion. RESULTS: The aim of this study was to investigate OTA transfer from raw black tea to the tea infusion prepared according to the Turkish tradition. A high-performance liquid chromatography method with a limit of quantification of 0.35 ng/g was used for OTA determination. The OTA amount in raw black teas from Turkey ranged from ≤0.35 ng/g up to 56.7 ng/g . An homogenised sample of black tea naturally contaminated with 55.0 ng/g was used to prepare infusions. The OTA transfer from the black tea to the infusion was found to be 41.5% ±7%. CONCLUSION: These data are important for the realisation of a ‘Total Diet Study’ (TDS). The TDS can be a complementary tool to estimate the population dietary exposure to OTA across the entire diet by analysing main foods prepared ‘as consumed’ (tea infusions) and not ‘as purchased’ (raw tea).

  • Název v anglickém jazyce

    Transfer of ochratoxin A from raw black tea to tea infusions prepared according to the Turkish tradition

  • Popis výsledku anglicky

    BACKGROUND:Ochratoxin A(OTA) is a natural contaminant of food including tea with multiple toxic effects, which poses a threat to human health. In terms of lifestyle, the Turkish population is a frequent visitor of tearooms, and the traditional Turkish tea preparation is one of the most popular ways of preparing tea infusion. RESULTS: The aim of this study was to investigate OTA transfer from raw black tea to the tea infusion prepared according to the Turkish tradition. A high-performance liquid chromatography method with a limit of quantification of 0.35 ng/g was used for OTA determination. The OTA amount in raw black teas from Turkey ranged from ≤0.35 ng/g up to 56.7 ng/g . An homogenised sample of black tea naturally contaminated with 55.0 ng/g was used to prepare infusions. The OTA transfer from the black tea to the infusion was found to be 41.5% ±7%. CONCLUSION: These data are important for the realisation of a ‘Total Diet Study’ (TDS). The TDS can be a complementary tool to estimate the population dietary exposure to OTA across the entire diet by analysing main foods prepared ‘as consumed’ (tea infusions) and not ‘as purchased’ (raw tea).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10620 - Other biological topics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the science of food and agriculture

  • ISSN

    0022-5142

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    98

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    261-265

  • Kód UT WoS článku

    000415716900032

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85025067890