Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Transfer of ochratoxin A from black teas to tea beverages according to type of preparation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F16%3A00011397" target="_blank" >RIV/75010330:_____/16:00011397 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Transfer of ochratoxin A from black teas to tea beverages according to type of preparation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Since its discovery, ochratoxin A (OTA) has been recognized as ubiquitous, natural contaminant of mouldy food and feed with multiple toxic effects which pose a threat to human and animal health. The aim of this study was to compare the OTA content in black tea beverages prepared by classic and traditional Turkish preparation. Validated and accredited HPLC-FLD method with limit of quantification (LOQ) of 0.35 ng/g was employed for OTA determination. The OTA amount ranged from 0.35 ng/g to 250 ng/g in black tea and 0.35 ng/g up to 56.7 ng/g in black tea from Black Sea Region in Turkey. Six samples of each type naturally contaminated black tea was used to the preparation of the tea beverages. The data are very important for realization of "Total Diet study" (TDS) and dietary exposure assessment of OTA. TDS can be a complementary public health tool to determine population dietary exposure to OTA across the entire diet by analysing main foods prepared "as consumed" (tea beverages) and no "as purchased" (loose tea or bag tea).

  • Název v anglickém jazyce

    Transfer of ochratoxin A from black teas to tea beverages according to type of preparation

  • Popis výsledku anglicky

    Since its discovery, ochratoxin A (OTA) has been recognized as ubiquitous, natural contaminant of mouldy food and feed with multiple toxic effects which pose a threat to human and animal health. The aim of this study was to compare the OTA content in black tea beverages prepared by classic and traditional Turkish preparation. Validated and accredited HPLC-FLD method with limit of quantification (LOQ) of 0.35 ng/g was employed for OTA determination. The OTA amount ranged from 0.35 ng/g to 250 ng/g in black tea and 0.35 ng/g up to 56.7 ng/g in black tea from Black Sea Region in Turkey. Six samples of each type naturally contaminated black tea was used to the preparation of the tea beverages. The data are very important for realization of "Total Diet study" (TDS) and dietary exposure assessment of OTA. TDS can be a complementary public health tool to determine population dietary exposure to OTA across the entire diet by analysing main foods prepared "as consumed" (tea beverages) and no "as purchased" (loose tea or bag tea).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    DN - Vliv životního prostředí na zdraví

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů