Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Celkový obsah a speciace hliníku v čajových listech a nálevech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A19531" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:19531 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Total content and speciation of aluminium in tea leaves and tea infusions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A total of 29 tea samples of different origin, 13 green tea samples, 13 black tea samples, two semi-fermented and one white tea, imported to the Czech Republic, were collected and analysed for tota content of aluminium (Al) in tea leaves and tea infusions, as well as for Al copounds in these infusions. The total content of metals in tea leaves differs according to the type of tea (green or black) and is probably influenced by many factors, e.g., soil properties. The HPLC /IC speciation of Al in tea infusions was performed for all samples.The addition of Al3+ to the tea infusion proved that Al3+, al(Y)2+ and Al(X)1+ species can be determined in tea infusiosn. Increased extraction time did not show any affect on Al speciation, neither did the addition ofsugar. After the addition of lemon juice, the speciation changed in one sample of black tea and five samples of green tea. These findings suggest that lemon juice as an additive can signaficnatly influence Al speciation in tea infusions.

  • Název v anglickém jazyce

    Total content and speciation of aluminium in tea leaves and tea infusions

  • Popis výsledku anglicky

    A total of 29 tea samples of different origin, 13 green tea samples, 13 black tea samples, two semi-fermented and one white tea, imported to the Czech Republic, were collected and analysed for tota content of aluminium (Al) in tea leaves and tea infusions, as well as for Al copounds in these infusions. The total content of metals in tea leaves differs according to the type of tea (green or black) and is probably influenced by many factors, e.g., soil properties. The HPLC /IC speciation of Al in tea infusions was performed for all samples.The addition of Al3+ to the tea infusion proved that Al3+, al(Y)2+ and Al(X)1+ species can be determined in tea infusiosn. Increased extraction time did not show any affect on Al speciation, neither did the addition ofsugar. After the addition of lemon juice, the speciation changed in one sample of black tea and five samples of green tea. These findings suggest that lemon juice as an additive can signaficnatly influence Al speciation in tea infusions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GA - Zemědělská ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    104

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1662-1669

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus