Obsah mikroživin (Cu, Fe, Mn, Zn) v čaji a čajových nálevech ve vybraných vzorcích dovážených do České republiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15020" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15020 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The status of micronutrients (Cu, Fe, Mn, Zn) in tea and tea infusions in selected samples imported to the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
A total of 29 tea samples of different origin, thirteen green tea samples, thirteen black tea samples, two semi-fermented and one white tea, imported to the Czech Republic, were collected and analysed for total content of copper, iron, manganese, and zinc in tea leaves and tea infusions. The total content of metals in tea leaves differs according to the type of tea (green or black) and is probably influenced by many other factors, e.g. soil properties. The total content of Mn were much higher compared to the total content of Cu, Fe, and Zn and varied between 511 ? 2220 mg.kg-1. To compare easily hot water soluble concentrations of Cu, Fe, Mn and Zn, 5 min, 60 min and 24 hr infusions were prepared. The extractability of the elements was in the order Cu> Zn > Mn > Fe. The proportion of element content in the infusion from the total content in leaves was 30 ? 16 % Cu, 26 ? 10 % Zn, 18 ? 10 % Mn, and 1.5 ? 0.8 % Fe, respectively. The results confirmed that tea infusion can be an important
Název v anglickém jazyce
The status of micronutrients (Cu, Fe, Mn, Zn) in tea and tea infusions in selected samples imported to the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
A total of 29 tea samples of different origin, thirteen green tea samples, thirteen black tea samples, two semi-fermented and one white tea, imported to the Czech Republic, were collected and analysed for total content of copper, iron, manganese, and zinc in tea leaves and tea infusions. The total content of metals in tea leaves differs according to the type of tea (green or black) and is probably influenced by many other factors, e.g. soil properties. The total content of Mn were much higher compared to the total content of Cu, Fe, and Zn and varied between 511 ? 2220 mg.kg-1. To compare easily hot water soluble concentrations of Cu, Fe, Mn and Zn, 5 min, 60 min and 24 hr infusions were prepared. The extractability of the elements was in the order Cu> Zn > Mn > Fe. The proportion of element content in the infusion from the total content in leaves was 30 ? 16 % Cu, 26 ? 10 % Zn, 18 ? 10 % Mn, and 1.5 ? 0.8 % Fe, respectively. The results confirmed that tea infusion can be an important
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
62-71
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—