Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah mikroživin (Cu, Fe, Mn, Zn) v čaji a čajových nálevech ve vybraných vzorcích dovážených do České republiky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15020" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15020 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The status of micronutrients (Cu, Fe, Mn, Zn) in tea and tea infusions in selected samples imported to the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A total of 29 tea samples of different origin, thirteen green tea samples, thirteen black tea samples, two semi-fermented and one white tea, imported to the Czech Republic, were collected and analysed for total content of copper, iron, manganese, and zinc in tea leaves and tea infusions. The total content of metals in tea leaves differs according to the type of tea (green or black) and is probably influenced by many other factors, e.g. soil properties. The total content of Mn were much higher compared to the total content of Cu, Fe, and Zn and varied between 511 ? 2220 mg.kg-1. To compare easily hot water soluble concentrations of Cu, Fe, Mn and Zn, 5 min, 60 min and 24 hr infusions were prepared. The extractability of the elements was in the order Cu> Zn > Mn > Fe. The proportion of element content in the infusion from the total content in leaves was 30 ? 16 % Cu, 26 ? 10 % Zn, 18 ? 10 % Mn, and 1.5 ? 0.8 % Fe, respectively. The results confirmed that tea infusion can be an important

  • Název v anglickém jazyce

    The status of micronutrients (Cu, Fe, Mn, Zn) in tea and tea infusions in selected samples imported to the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    A total of 29 tea samples of different origin, thirteen green tea samples, thirteen black tea samples, two semi-fermented and one white tea, imported to the Czech Republic, were collected and analysed for total content of copper, iron, manganese, and zinc in tea leaves and tea infusions. The total content of metals in tea leaves differs according to the type of tea (green or black) and is probably influenced by many other factors, e.g. soil properties. The total content of Mn were much higher compared to the total content of Cu, Fe, and Zn and varied between 511 ? 2220 mg.kg-1. To compare easily hot water soluble concentrations of Cu, Fe, Mn and Zn, 5 min, 60 min and 24 hr infusions were prepared. The extractability of the elements was in the order Cu> Zn > Mn > Fe. The proportion of element content in the infusion from the total content in leaves was 30 ? 16 % Cu, 26 ? 10 % Zn, 18 ? 10 % Mn, and 1.5 ? 0.8 % Fe, respectively. The results confirmed that tea infusion can be an important

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    62-71

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus