Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of certain micro and macroelements in plant stimulants and their infusions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A24279" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:24279 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41610/08:24279

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of certain micro and macroelements in plant stimulants and their infusions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The quantitative analysis of Al, B, Cu, Fe, Mn , P and Zn by inductively coupled plasma optical emission specrometry (ICP-OES) and Ca, K and Mg by atomic absorption spectrometry (AAS) has been carried out in both the raw material and infusions from 31 samples of traditional plant stimulants (tea and coffee) and mate, rooibos, honeybush and chamomile. The results were discussed with respect to differences to the beverage quality and their role in the human diet. The levels of elements not significantly differ between tea types (black, green, oolong, white), and between Arabica and Robusta coffee. In comparison with tea, coffee was found to be a poor source of elements with the exception of Ca and Fe. High levels of B, Ca, Cu, Mn, Mg an Zn were found inmate (mainly green type) and of B, Ca, Cu, Fe and P in chamomile, whereas the amounts of all elements in rooibos and honeybush infusions were low (except of Ca). Apart from tea, other stimulants appeared to not represent important sources

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of certain micro and macroelements in plant stimulants and their infusions

  • Popis výsledku anglicky

    The quantitative analysis of Al, B, Cu, Fe, Mn , P and Zn by inductively coupled plasma optical emission specrometry (ICP-OES) and Ca, K and Mg by atomic absorption spectrometry (AAS) has been carried out in both the raw material and infusions from 31 samples of traditional plant stimulants (tea and coffee) and mate, rooibos, honeybush and chamomile. The results were discussed with respect to differences to the beverage quality and their role in the human diet. The levels of elements not significantly differ between tea types (black, green, oolong, white), and between Arabica and Robusta coffee. In comparison with tea, coffee was found to be a poor source of elements with the exception of Ca and Fe. High levels of B, Ca, Cu, Mn, Mg an Zn were found inmate (mainly green type) and of B, Ca, Cu, Fe and P in chamomile, whereas the amounts of all elements in rooibos and honeybush infusions were low (except of Ca). Apart from tea, other stimulants appeared to not represent important sources

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DF - Pedologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    111

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus