Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Towards complex utilisation of winemaking residues: Characterisation of grape seeds by total phenols, tocols and essential elements content as a by-product of winemaking

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A60348" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:60348 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027006:_____/13:00002821 RIV/00027031:_____/13:#0000343

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Towards complex utilisation of winemaking residues: Characterisation of grape seeds by total phenols, tocols and essential elements content as a by-product of winemaking

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Seeds of twelve white and red vine varieties cultivated on six vine-growing areas were assessed as a by-product after winemaking on the contents of total polyphenols (TP) and phosphorus (P) spectrophotometrically, total tocols (TC) by HPLC?FLD, and metals (Ca, Mg, Na, K, Fe, Zn, Cu, Mn) by FAAS. Remaining TP and TC levels were mainly affected by the variety, while levels of microelements (Cu, Mn, Zn) and P or K by the vine-growing area. The highest TC levels were found in the seeds of the Müller Thurgau, Pinot Noir and Zweigeltrebe varieties. Different white and red winemaking methods have significant impact on the TP content with higher remaining levels in white varieties. Conversely, red varieties contained higher levels of macroelements except P, however no significant differences between varieties have been found. Red varieties contained higher Fe, Cu, Zn and comparable Mn levels. Results herein revealed the considerable potential of grape seeds, a by-product of the vinification pr

  • Název v anglickém jazyce

    Towards complex utilisation of winemaking residues: Characterisation of grape seeds by total phenols, tocols and essential elements content as a by-product of winemaking

  • Popis výsledku anglicky

    Seeds of twelve white and red vine varieties cultivated on six vine-growing areas were assessed as a by-product after winemaking on the contents of total polyphenols (TP) and phosphorus (P) spectrophotometrically, total tocols (TC) by HPLC?FLD, and metals (Ca, Mg, Na, K, Fe, Zn, Cu, Mn) by FAAS. Remaining TP and TC levels were mainly affected by the variety, while levels of microelements (Cu, Mn, Zn) and P or K by the vine-growing area. The highest TC levels were found in the seeds of the Müller Thurgau, Pinot Noir and Zweigeltrebe varieties. Different white and red winemaking methods have significant impact on the TP content with higher remaining levels in white varieties. Conversely, red varieties contained higher levels of macroelements except P, however no significant differences between varieties have been found. Red varieties contained higher Fe, Cu, Zn and comparable Mn levels. Results herein revealed the considerable potential of grape seeds, a by-product of the vinification pr

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS

  • ISSN

    0926-6690

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2013

  • Číslo periodika v rámci svazku

    49

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    445-453

  • Kód UT WoS článku

    000324566600062

  • EID výsledku v databázi Scopus