Towards complex utilisation of winemaking residues: Characterisation of grape seeds by total phenols, tocols and essential elements content as a by-product of winemaking
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A60348" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:60348 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/13:00002821 RIV/00027031:_____/13:#0000343
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Towards complex utilisation of winemaking residues: Characterisation of grape seeds by total phenols, tocols and essential elements content as a by-product of winemaking
Popis výsledku v původním jazyce
Seeds of twelve white and red vine varieties cultivated on six vine-growing areas were assessed as a by-product after winemaking on the contents of total polyphenols (TP) and phosphorus (P) spectrophotometrically, total tocols (TC) by HPLC?FLD, and metals (Ca, Mg, Na, K, Fe, Zn, Cu, Mn) by FAAS. Remaining TP and TC levels were mainly affected by the variety, while levels of microelements (Cu, Mn, Zn) and P or K by the vine-growing area. The highest TC levels were found in the seeds of the Müller Thurgau, Pinot Noir and Zweigeltrebe varieties. Different white and red winemaking methods have significant impact on the TP content with higher remaining levels in white varieties. Conversely, red varieties contained higher levels of macroelements except P, however no significant differences between varieties have been found. Red varieties contained higher Fe, Cu, Zn and comparable Mn levels. Results herein revealed the considerable potential of grape seeds, a by-product of the vinification pr
Název v anglickém jazyce
Towards complex utilisation of winemaking residues: Characterisation of grape seeds by total phenols, tocols and essential elements content as a by-product of winemaking
Popis výsledku anglicky
Seeds of twelve white and red vine varieties cultivated on six vine-growing areas were assessed as a by-product after winemaking on the contents of total polyphenols (TP) and phosphorus (P) spectrophotometrically, total tocols (TC) by HPLC?FLD, and metals (Ca, Mg, Na, K, Fe, Zn, Cu, Mn) by FAAS. Remaining TP and TC levels were mainly affected by the variety, while levels of microelements (Cu, Mn, Zn) and P or K by the vine-growing area. The highest TC levels were found in the seeds of the Müller Thurgau, Pinot Noir and Zweigeltrebe varieties. Different white and red winemaking methods have significant impact on the TP content with higher remaining levels in white varieties. Conversely, red varieties contained higher levels of macroelements except P, however no significant differences between varieties have been found. Red varieties contained higher Fe, Cu, Zn and comparable Mn levels. Results herein revealed the considerable potential of grape seeds, a by-product of the vinification pr
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
ISSN
0926-6690
e-ISSN
—
Svazek periodika
2013
Číslo periodika v rámci svazku
49
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
445-453
Kód UT WoS článku
000324566600062
EID výsledku v databázi Scopus
—